ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΦάνης Σπανός: «Ενισχύουμε τον μηχανισμό υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και την επιχειρηματικότητα στην Στερεά Ελλάδα»

Φάνης Σπανός: «Ενισχύουμε τον μηχανισμό υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και την επιχειρηματικότητα στην Στερεά Ελλάδα»

Φάνης Σπανός: «Ενισχύουμε τον μηχανισμό υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και την επιχειρηματικότητα στην Στερεά Ελλάδα»

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, υπέγραψε επιχειρησιακή συμφωνία με τον ΕΦΕΠΑΕ για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Η συνεργασία, που περιλαμβάνει την επιλογή και διαχείριση έργων κρατικών ενισχύσεων, στοχεύει στη διάχυση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος της τοπικής οικονομίας, μέσα από την υποστήριξη επιχειρήσεων σε μια απαιτητική περίοδο.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:

Επιχειρησιακή συμφωνία συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και της ΑΝΔΙΑ Θανάσης Κυρίτσης, ως νόμιμος εκπρόσωπος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).

Αντικείμενο της επιχειρησιακής συμφωνίας είναι ο καθορισμός νομικού πλαισίου λειτουργίας και συνεργασίας του ΕΦΕΠΑΕ με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» για την άσκηση των καθηκόντων Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027».

Πρόκειται για αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στον ΕΦΕΠΑΕ με προηγούμενη απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Εκτελούνται μέσω της Αναπτυξιακής Διαχειριστικής και αφορούν κατά κύριο λόγο τις διαδικασίες:

• Επιλογής και έγκρισης πράξεων κρατικών ενισχύσεων.

• Παρακολούθησης πράξεων και τήρησης αρχείων.

• Οικονομικής διαχείρισης και δημοσιοποίησης στοιχείων πράξεων,

που εφαρμόζονται ανά προκήρυξη κρατικής ενίσχυσης.

Ο ΕΦΕΠΑΕ, μέσω της ΑΝΔΙΑ, θα επιτελέσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα διαχείρισης έργων κρατικών ενισχύσεων του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα», κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και σε κάθε περίπτωση μέχρι την λήξη της επιλεξιμότητας των πληρωμών και την πλήρη παραλαβή των έργων των δικαιούχων.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ενισχύουμε τον μηχανισμό υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και με την υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας καθορίζουμε το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας και την Αναπτυξιακή Διαχειριστική.

»ΕΦΕΠΑΕ και ΑΝΔΙΑ αποτελούν διαχρονικά αξιόπιστους εταίρους μας στη διαδικασία ενίσχυσης επιχειρήσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια. Η ανανέωση της συνεργασίας μας αποσκοπεί στην κατάκτηση του πρωταρχικού μας στόχου, που δεν είναι άλλος από τη διάχυση τον κονδυλίων του Προγράμματος "ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ" σε όλη την κοινωνία, μέσα από την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της τοπικής μας οικονομίας».

Ο Πρόεδρος της ΑΝΔΙΑ Θανάσης Κυρίτσης τόνισε: «Η εξαιρετική συνεργασία που ξεκίνησε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την οικεία Διαχειριστική Αρχή στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και απέφερε σημαντικά αποτελέσματα, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία σε μία πολύ δυσχερή και απαιτητική περίοδο, θα συνεχιστεί και στην Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027.

»Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και στο πλαίσιο του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και του ΕΠΑνΕΚ, ο ΕΦΕΠΑΕ συνέβαλε, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Υπουργείου, να ενισχυθούν με ευρωπαϊκούς πόρους οι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».