ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει και να λάβει μέτρα για τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά εργασίας των ανηλίκων!»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει και να λάβει μέτρα για τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά εργασίας των ανηλίκων!»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει και να λάβει μέτρα για τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά εργασίας των ανηλίκων!»

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, ζητά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την αυξανόμενη εργασία ανηλίκων, τονίζοντας τις ανησυχητικές αυξήσεις στα ποσοστά απασχόλησής τους. Μέσω ερώτησης προς την Υπουργό Εργασίας, ζητά διευκρινίσεις για τους ελέγχους που διενεργούνται, καθώς και για την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τη νόμιμη απασχόληση και την προστασία των ανήλικων εργαζομένων.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του κ. Μουλκιώτη:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Εργασίας για την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου; Διενεργούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι; Κι εάν ναι, με τι στόχευση;».

Ο Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, Υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την Υπουργό Εργασίας κ. Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Εργασία Ανηλίκων».

Ειδικότερα, και με αφορμή δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, την περίοδο του θέρους αλλά και στη συνέχεια παρατηρείται αύξηση εγγραφών ανηλίκων στο βιβλιάριο εργασίας, σημειώνοντας σε ορισμένες περιοχές και αυξημένο ποσοστό κατά 20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Διαπιστώνεται, επίσης, και το ιδιαίτερα ανησυχητικό και κρίσιμο ζήτημα της μη κατοχής βιβλιαρίου εργασίας των ανήλικων.

Η απασχόληση των ανήλικων, σημειώνεται ιδιαίτερα λόγω των αναγκών που έχουν προκύψει στις οικογένειες, από την ακρίβεια, τους πενιχρούς μισθούς και το κόστος ζωής, οπότε αναγκάζονται και οι ανήλικοι να εισέρχονται στην εργασία από την ηλικία των 15 ετών, ώστε να συνεισφέρουν κι εκείνοι στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, καλεί την Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων να απαντήσει:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και οι ανήλικοι εργαζόμενοι να εγγράφονται και λαμβάνουν υποχρεωτικά βιβλιάριο εργασίας;

2. Πόσοι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργήθηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα της νομιμότητας απασχόλησης ανηλίκων, ανά περιφερειακή ενότητα, πόσες και τι φύσεως παραβάσεις εντοπίσθηκαν και τι καταλογίσθηκε στους παραβάτες, από 1-5-2024 έως 31-8-2024; (να κατατεθούν αναλυτικά τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα)

3. Διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου μη νόμιμης απασχόλησης ανηλίκων και αυτό καθίσταται εφικτό με το υπάρχον ελεγκτικό στελεχιακό δυναμικό ανά περιφερειακή ενότητα;

4. Πως σχεδιάζεται να επιτευχθεί η ύπαρξη δηλωμένης απασχόλησης ανηλίκων καθώς και τήρησης του ειδικού ωραρίου ανηλίκων, δεδομένης της πρωταρχικής διαπίστωσης περί αδήλωτης απασχόλησή τους ή εργασίας τους πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου;