ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώτα Πούλου: Ανάγκη άμεσης παρέμβασης για τις απαράδεκτες συνθήκες στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

#TAGS: Πολιτική  Γιώτα Πούλου  ΣΥΡΙΖΑ 

Γιώτα Πούλου: Ανάγκη άμεσης παρέμβασης για τις απαράδεκτες συνθήκες στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα!

Γιώτα Πούλου: Ανάγκη άμεσης παρέμβασης για τις απαράδεκτες συνθήκες στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα!

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σπύρος Πέππας

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας άμεση παρέμβαση για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ελεώνα Θήβας. Ανέδειξε ζητήματα που αφορούν την ύδρευση, την υγιεινή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τον υπερπληθυσμό και τα δικαιώματα των κρατουμένων, τονίζοντας πως παραβιάζουν την αξιοπρέπειά τους. Ζητά άμεση δράση από την κυβέρνηση για να αποκατασταθούν οι συνθήκες αυτές.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της κας Πούλου:

Με Ερώτηση που κατέθεσα σήμερα στη Βουλή μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απευθύνεται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης αναδεικνύουμε τις εντελώς απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης που επικρατούν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θήβας.

Η κατάσταση όσον αφορά, μεταξύ άλλων, στην ύδρευση, την υγιεινή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ιδίως τη γυναικολογική, τον υπερπληθυσμό στους θαλάμους, τη διατροφή, τα δικαιώματα επίσκεψης και την διεκπεραίωση των αιτημάτων υφ’ όρων απόλυσης, είναι βλαπτική για την υγεία των κρατουμένων και παραβιάζει την αξιοπρέπειά τους.

Μάλιστα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του ανθρωπισμού και του σωφρονισμού, καθώς και του κράτους δικαίου και των υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Είναι όνειδος για τη χώρα μας να επικρατούν τέτοιες συνθήκες διαβίωσης σε καταστήματα κράτησης που λέγονται κατ’ ευφημισμόν «σωφρονιστικά».

Η κυβέρνηση καλείται να δώσει άμεσα απαντήσεις και να βελτιώσει ριζικά την απαράδεκτη κατάσταση των συνθηκών κράτησης.

H Ερώτηση, όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Προστασίας του Πολίτη

Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Κατεπείγουσα Ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θήβας»

Συγγενικά πρόσωπα κρατουμένων καταγγέλλουν επίσημα ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θήβας είναι άκρως απαράδεκτη και επικίνδυνη για την υγεία και την αξιοπρέπεια των κρατουμένων, αντίθετη προς τις αρχές του ανθρωπισμού και του σωφρονισμού, καθώς και του κράτους δικαίου και των υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ειδικότερα, η καταγγελία με αριθ. Πρωτ.: 356011/38870/2024 προς τον Συνήγορο του Πολίτη, καταγράφει σοβαρές παραβιάσεις που αφορούν στις συνθήκες κράτησης, στην έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ειδικής γυναικολογικής φροντίδας, βασικών προδιαγραφών υγιεινής, στην ποιότητα του φαγητού, στον υπερπληθυσμό και τη λειψυδρία κ.ο.κ.

Από την ως άνω καταγγελία, αλλά και από άλλες που έχουν περιέλθει σε γνώση μας και κρίνονται ως βάσιμες και τεκμηριωμένες, προκύπτει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σημειώνονται καθημερινές διακοπές νερού, οι οποίες εμποδίζουν την κάλυψη βασικών αναγκών υγιεινής και αυτό καθίσταται ακόμη πιο δυσβάσταχτο σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον υπερπληθυσμό στους θαλάμους, όπου διαμένουν 15-17 κρατούμενες με μόλις δύο τουαλέτες, οι οποίες συχνά δεν είναι λειτουργικές λόγω των προβλημάτων με την παροχή νερού. Αυτό καθιστά τη διαβίωση ιδιαίτερα δύσκολη, στην πραγματικότητα αφόρητη. Επιπλέον, στους θαλάμους δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της έντονης δυσωδίας, εξαιτίας της αργοπορίας της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Καταγγέλλεται επίσης, η ύπαρξη κοριών στους θαλάμους, με τις κρατούμενες να υποφέρουν από αλλεπάλληλα τσιμπήματα. Παρά την ανάγκη για άμεση και ουσιαστική ιατρική φροντίδα, η μόνη ιατρική βοήθεια που προσφέρεται στις κρατούμενες που έχουν υποστεί τσιμπήματα κοριών περιορίζεται στη χορήγηση απλών κρεμών, οι οποίες ασφαλώς δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιπλέον, αναφέρεται κρίσιμη έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς τα σοβαρά προβλήματα υγείας των κρατουμένων δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, ακόμα και τη ζωή τους.

Είναι το λιγότερο απαράδεκτο, σε ένα κατάστημα κράτησης όπου οι τρόφιμοι είναι αποκλειστικά γυναίκες να είναι σπάνια η παρουσία γυναικολόγου, αλλά και παθολόγου, οδοντίατρου και ψυχολόγου.

Παράλληλα, βασικά είδη υγιεινής, όπως το σαμπουάν και οι σκόνες πλυσίματος, δεν παρέχονται δωρεάν στις κρατούμενες, γεγονός που αναγκάζει τις οικονομικά ευάλωτες να υποκύπτουν σε πιέσεις και σε εκμετάλλευση από άλλες κρατούμενες που διαθέτουν παρόμοια είδη, για να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους σε απαραίτητα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Καταγγέλλεται επίσης, ότι η ποιότητα του φαγητού είναι εξαιρετικά κακή, ενώ οι συνθήκες υγιεινής στα μαγειρεία είναι απαράδεκτες, με κατσαρίδες και άλλα έντομα να κυκλοφορούν, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την εξολόθρευσή τους.

Πέρα από τα ανωτέρω εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των φυλακών, καταγγέλλονται και άλλα που αφορούν στη διαχείριση των αιτημάτων για υφ’ όρων απόλυση, τα οποία εξετάζονται με υπερβολική καθυστέρηση, ενώ η ενημέρωση για την πορεία τους είναι είτε ανεπαρκής είτε ανύπαρκτη.

Επιπλέον, η επικοινωνία με τους οικείους των κρατουμένων αντιμετωπίζει επίσης σημαντικά προβλήματα, καθώς τα τηλέφωνα συχνά είναι εκτός λειτουργίας και οι εγκρίσεις των επισκεπτηρίων καθυστερούν μονίμως, γεγονός που επιτείνει το αίσθημα απομόνωσής τους με προφανείς συνέπειες στην ψυχική τους υγεία και ηρεμία και κατ’ επέκταση στη διατήρηση της ησυχίας στις φυλακές.

Επειδή, οι πολλαπλές καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών είναι βάσιμες και τεκμηριωμένες, έχουν δε τεθεί υπόψη του Συνηγόρου του Πολίτη,

Επειδή σε αυτές τις καταγγελίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακοπές νερού που καθιστούν αδύνατη την τήρηση στοιχειωδών προτύπων υγιεινής, υπερπληθυσμός στους θαλάμους, μη λειτουργικές τουαλέτες, σοβαρές καθυστερήσεις στην αποκομιδή απορριμμάτων, ανεπαρκή ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα, μη δωρεάν παροχή βασικών ειδών προσωπικής υγιεινής, κάκιστη ποιότητα φαγητού και απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στα μαγειρεία,

Επειδή, τα αναφερόμενα στην αμέσως ανωτέρω παράγραφο περιγράφουν συνθήκες κράτησης και διαβίωσης απαράδεκτες για ευρωπαϊκό κράτος που υποτίθεται ότι σέβεται τις αρχές του ανθρωπισμού και του σωφρονισμού, εκθέτουν τη χώρα και παραβιάζουν κατάφορα το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας βάσει του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

Επειδή, περαιτέρω, οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων για υφ’ όρων απόλυση και η ανύπαρκτη ενημέρωση για την πορεία αυτών παραβιάζουν ομοίως τα δικαιώματα των κρατουμένων,

Επειδή τα τηλέφωνα συχνά δεν λειτουργούν και οι εγκρίσεις επισκεπτηρίων καθυστερούν, με βλαπτικές συνέπειες στη ψυχική γαλήνη και την ηρεμία των κρατουμένων

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Πώς δικαιολογούν την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης που επικρατεί στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών που, επιπλέον, δεν συνάδει με το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο ;

2. Για ποιον λόγο δεν έχουν λάβει, ήδη, τα αναγκαία μέτρα, παρά τις σχετικές καταγγελίες ακόμη και στον Συνήγορο του Πολίτη;

3. Ποια ουσιαστικά μέτρα προτίθενται να εφαρμόσουν προκειμένου να δοθεί λύση στα σχετικά προβλήματα κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων και ειδικότερα: 

 3α. την αποκατάσταση της υδροδότησης αλλά και τη διασφάλιση της συνεχούς ροής

3β. την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στους θαλάμους και την αναβάθμιση των υποδομών υγιεινής

3γ. την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην αποκομιδή των απορριμμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής

3δ. την εξασφάλιση δωρεάν διανομής βασικών ειδών υγιεινής, ώστε να προληφθεί η εκμετάλλευση των κρατουμένων λόγω της έλλειψής τους

4. Ποια μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας των κρατούμενων, για την παροχή επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και, ιδίως, γυναικολογικής φροντίδας, καθώς και για την αποτελεσματική εξάλειψη της «επιδημίας» κοριών;

5. Πως θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των γευμάτων και τις συνθήκες υγιεινής στα μαγειρεία του Καταστήματος Κράτησης;

6. Με ποιες ενέργειες θα επιταχυνθεί η διαδικασία εξυπηρέτησης των αιτημάτων για υπό όρους απόλυση και η παροχή σαφούς, έγκαιρης ενημέρωσης στις κρατούμενες σχετικά με την πορεία αυτών;

7. Πως θα βελτιώσουν το πρόβλημα της επικοινωνίας των κρατουμένων με τους οικείους τους, τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και μέσω της διαδικασίας των επισκεπτηρίων;

Οι Ερωτώντες και Ερωτώσες Βουλευτές

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Ακρίτα Έλενα

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Δούρου Ρένα

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Χρηστίδου Ραλλία