ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΟργισμένοι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Θήβας με την συνεχόμενη υποστελέχωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου

Οργισμένοι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Θήβας με την συνεχόμενη υποστελέχωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου

Οργισμένοι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Θήβας με την συνεχόμενη υποστελέχωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου

Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024

Σπύρος Πέππας

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Θήβας επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, με αφορμή το περιστατικό ενός πολυτραυματία που διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση. Καταγγέλλουν την έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων και υποδομών, όπως η Αιμοδοσία, και απαιτούν άμεσες λύσεις για την ενίσχυση και στελέχωση του νοσοκομείου, τονίζοντας τις συνέπειες της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των παροχών υγείας.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Θήβας:

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Θήβας έχει εκφράσει επανειλημμένα στο παρελθόν την αγανάκτηση και την αντίθεσή του για την υποστελέχωση του Γ.Ν. Θήβας, διεκδικώντας άμεσα να δοθούν λύσεις. Και να που έρχεται η ίδια η ζωή να φέρει τα αιτήματά μας ξανά στο προσκήνιο.

Την Πέμπτη 30 Μάϊου, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών διακομίστηκε νεαρός πολυτραυματίας μετά από τροχαίο σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. Καταρχήν του ευχόμαστε περαστικά και ταχεία ανάρρωση. Δεν γίνεται όμως να μη θίξουμε και τα εξής ζητήματα:

1. Στο Τ.Ε.Π. εφημέρευαν 2 ιατροί, εκ των οποίος ο ένας ιατρός Υ.Υ.Υ. (αγροτικός δηλαδή). Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας εδώ και πάνω από ένα χρόνο, για την υποστελέχωση του συγκεκριμένου Τμήματος, η κατάσταση παραμένει το ίδιο άσχημη. Μάλιστα όταν ο ένας συνάδελφος συνόδευσε τον ασθενή κατά τη διακομιδή του με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της Αθήνας, στα Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου παρέμεινε μονάχα ένας (!) γενικός ιατρός για να διαχειριστεί την πληθώρα των περιστατικών.

2. Τη συγκεκριμένη ημέρα δεν εφημέρευαν στο Νοσοκομείο κρίσιμες ειδικότητες, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, όπως είναι οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι. Κάτι προφανώς επικίνδυνο για την εκτίμηση και την περίθαλψη του συγκεκριμένου ασθενή αλλά και πολλών ακόμα περιστατικών. Και κάτι που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, και εάν δεν στελεχωθεί το Νοσοκομείο δε θα είναι ούτε η τελευταία.

3. Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν τυχερός και δε χρειάστηκε επείγουσα μετάγγιση για όσο παρέμεινε στο Νοσοκομείο της Θήβας. Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων ότι είμαστε «μια ανάσα» από την έναρξη της λειτουργίας της Αιμοδοσίας, αυτή ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα μπορούσε η συγκεκριμένη έλλειψη να αποβεί μοιραία για κάποιον ασθενή. Επιπλέον τις διαβεβαιώσεις αυτές τις ακούμε εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Το Γ.Ν. Θήβας λειτουργεί κυρίως χάρη στην αυταπάρνηση, στο φιλότιμο και στην εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων του. Δε δεχόμαστε, όμως, ενώ είναι ορατές οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της Υ.Π.Ε. να κάνουν πως δεν βλέπουν. Δε δεχόμαστε να διαδέχεται η μία κυβέρνηση την άλλη και ο ένας Υπ. Υγείας τον άλλο και η κατάσταση απλά να χειροτερεύει. Και όλα αυτά για να μη δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ενίσχυση και τη στελέχωση του δικού μας αλλά και των υπόλοιπων νοσοκομείων πανελλαδικά. Διότι η πολιτική κατεύθυνση είναι να συνεχίσουν οι προσλήψεις με το «σταγονόμετρο» και να διαιωνίζονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, με όποιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές μπορεί αυτό να συνεπάγεται και με όποια υποβάθμιση των παροχών υγείας που λαμβάνει ο πληθυσμός της περιοχής.

Φυσικά δεν θέλουμε καν να σκεφτόμαστε ποια θα μπορούσε να είναι η κατάληξη του συγκεκριμένου ασθενή ή άλλου στη θέση του, εάν δεν υπήρχε καν το Νοσοκομείο μας ή εάν συγχωνευτούν τα τμήματά του ή υποβαθμιστεί περαιτέρω, όπως φαίνεται να σχεδιάζεται με το λεγόμενο νέο «υγειονομικό χάρτη».

Στον αντίποδα των φωτογραφιών για τις ελάχιστες προσλήψεις και το πρώτο «απογευματινό» χειρουργείο, την ώρα βέβαια που κάποιο επείγον χειρουργείο δεν μπορεί να διεξαχθεί, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε αυτή την κατάσταση. Δεν θα συμβιβαστούμε με την ολοένα και βαθύτερη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων πανελλαδικά, όπως και του δικού μας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για να μπορούμε να προσφέρουμε πραγματικά σύγχρονες και υψηλού επιπέδου, απολύτως δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους και στους εργαζόμενους της περιοχής μας!

Εκ του Δ.Σ.