ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην δραματική υποστελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λιβαδειάς καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας

Την δραματική υποστελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λιβαδειάς καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας

Την δραματική υποστελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λιβαδειάς καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, η μοναδική δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης στο νομό Βοιωτίας, λειτουργεί με μία μόνο γιατρό, παρά την ύπαρξη πέντε οργανικών θέσεων. Η Διοίκηση δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, ενώ προσπαθεί να καλύψει τις εφημερίες με ιδιώτες γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Η κατάσταση οδηγεί τους νεφροπαθείς σε ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης, με οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας:

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης σε ολόκληρο το νομό Βοιωτίας. Μετά από μήνες λειτουργίας της με 2 μόνο γιατρούς, από την αρχή του Ιουλίου στελεχώνεται μονάχα από τη Διευθύντρια του Τμήματος. Ένα Τμήμα δηλαδή που εξυπηρετεί τις χρόνιες και πάγιες ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών του νομού αλλά και τα οξέα και επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν ή προσέρχονται στα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας και που διαθέτει πέντε οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή καλείται να λειτουργήσει με μία γιατρό.

Προφανώς είναι απάνθρωπο να καλύπτει ένας μόνο γιατρός τις καθημερινές ανάγκες και την καθημερινή εφημέρευση ενός τμήματος. Ωστόσο, είναι απαράδεκτη η προσπάθεια από την πλευρά της Διοίκησης, αφού τόσο καιρό δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, να ψευτο-μπαλώσει λίγες εφημερίες με ιδιώτες γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ενδεικτικά γενικό γιατρό ή/και ουρολόγο), μακριά προφανώς από τις ανάγκες λειτουργίας και καταστρατηγώντας κάθε επιστημονικό κριτήριο. Λες και οποιοσδήποτε γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας μπορεί να καλύπτει τμήματα με εξειδικευμένες λειτουργίες.

Μερίδιο ευθύνης δεν έχουν μόνο η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς-Θήβας. Ευθύνη έχει και το Υπ. Υγείας και συνολικά υπεύθυνη είναι η πολιτική που ακολουθεί η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Η τραγική υποστελέχωση σε σημείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η εργασιακή εξουθένωση όσων ακόμα δουλεύουν στο ΕΣΥ, η στοχοπροσηλωμένη πριμοδότηση και διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά των μεγάλων ομίλων της υγείας, εις βάρος του δημοσίου τομέα, έχουν αυτά τα τραγικά για ασθενείς και υγειονομικούς αποτελέσματα.

Καταγγέλουμε το ότι έχουν αφήσει ακάλυπτες τις ανάγκες ολόκληρου του νομού σε δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης. Αλλά και τις ανάγκες των νεφροπαθών, τους οποίους σπρώχνουν στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης με όποιο οικονομικό κόστος συνεπάγεται αυτό, αλλιώς καταδικάζονται σε ελλιπή παρακολούθηση και θεραπεία, με ότι αυτό μπορεί να επιφέρει στην περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας τους. Καλούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τους υπεύθυνους να σταματήσουν τα ημίμετρα, προκηρύσσοντας μία θέση, τη στιγμή που αυτό δε λύνει τίποτα. Και να προβούν στην ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων για να μπορέσει να στελεχωθεί και να λειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Μαλλές Αν.

Η Γραμματέας Ρενδούμη Ν.