ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΟμόφωνη έγκριση δύο ψηφισμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλιάρτου-Θεσπιέων για ΜΕΑ/ΧΥΤΥ και Προστασία της Κωπαΐδας

Ομόφωνη έγκριση δύο ψηφισμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλιάρτου-Θεσπιέων για ΜΕΑ/ΧΥΤΥ και Προστασία της Κωπαΐδας

Ομόφωνη έγκριση δύο ψηφισμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλιάρτου-Θεσπιέων για ΜΕΑ/ΧΥΤΥ και Προστασία της Κωπαΐδας

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων ενέκρινε ομόφωνα δύο ψηφίσματα. Το πρώτο αφορά τη δημόσια χρηματοδότηση των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ στη Στερεά Ελλάδα, κρίσιμη για τη διαχείριση απορριμμάτων. Το δεύτερο αφορά τη διαφύλαξη της Κωπαΐδας από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων:

Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο δύο (2) ψηφίσματα:

• για τη δημόσια χρηματοδότηση των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ στη Στερεά Ελλάδα

• και τη διαφύλαξη της Κωπαΐδας, από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ο Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ομόφωνη έγκριση δύο σημαντικών ψηφισμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα οποία αφορούν:

1. Δημόσια Χρηματοδότηση των Έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ στη Στερεά Ελλάδα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την ανάγκη για δημόσια χρηματοδότηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη Στερεά Ελλάδα. Η επένδυση σε αυτές τις υποδομές είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική και οικονομικότερη για τους πολίτες διαχείριση των απορριμμάτων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή των απαιτούμενων ΜΕΑ στην Περιφέρειά μας με δημόσια συγχρηματοδότηση θα αξιοποιήσει Ευρωπαϊκούς πόρους και θα διαμορφώσει το κόστος διαχείρισης σε χαμηλά επίπεδα, προς όφελος των Δημοτών.

2. Διαφύλαξη της Κωπαΐδας ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την αυξημένη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας στην περιοχή της Κωπαϊδας και ψηφίζει την απαγόρευση αλλαγής χρήσης γης. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας, και η προστασία του πρωτογενούς τομέα, το Συμβούλιο τάσσεται κατά της εκμετάλλευσης αυτών των εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η Κωπαΐδα μετά την αποξήρανσή της, είναι από τις ευφόροτερες πεδιάδες της Ελλάδας και συμβάλει με τα προϊόντα που παράγει στην εθνική οικονομία.

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων δήλωσε: «Η προστασία του περιβάλλοντος και η στήριξη της τοπικής οικονομίας αποτελούν πρωταρχικές προτεραιότητες του Δήμου μας. Η ομόφωνη έγκριση αυτών των ψηφισμάτων αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στην προώθηση βιώσιμων λύσεων για την περιοχή μας».

Ο Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων καλεί τους αρμόδιους φορείς, Κυβέρνηση - Αποκεντρωμένη και Αιρετή Περιφέρεια, να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου και να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ και την προστασία της αγροτικής γης στην Κωπαΐδα.

Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων