ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕνημερωτική Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με θέμα: Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Επαγγέλματα, στις Επιχειρήσεις και στους Εργαζόμενους

Ενημερωτική Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με θέμα: Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Επαγγέλματα, στις Επιχειρήσεις και στους Εργαζόμενους

Ενημερωτική Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με θέμα: Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Επαγγέλματα, στις Επιχειρήσεις και στους Εργαζόμενους

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα επαγγέλματα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2024, με ομιλητή τον Δρ. Δημήτρη Τολιά, ειδικό σε θέματα ΤΝ και επαγγελματικής επιμόρφωσης. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που φέρνει η τεχνολογία στην αγορά εργασίας.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας:

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (HAU), Θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: «Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Επαγγέλματα, στις Επιχειρήσεις και στους Εργαζόμενους»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας (Λ. Κουτσοπετάλου 1, Λιβαδειά).

Την ομιλία θα κάνει ο Δρ. Δημήτρης Τολιάς, Διευθυντής Προγραμμάτων eLearning του Hellenic American University, και εισηγητής σεμιναρίων επαγγελματικής επιμόρφωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Θα συντονίσει η κα Αφροδίτη Σκορδαλού, Γλωσσολόγος και θα απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας & Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μεταμορφώνει την αγορά εργασίας, αυτοματοποιώντας εργασίες ρουτίνας και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης, σε πάρα πολλούς κλάδους υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η φαρμακευτική βιομηχανία, η βιομηχανία και η ενέργεια, τα τρόφιμα κ.α. Μέχρι το 2030, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να δημιουργήσει 20-50 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Η αλλαγή αυτή, ωστόσο, συνοδεύεται τόσο από ευκαιρίες όσο και από προκλήσεις.

Στόχος της παρουσίασης είναι να τοποθετηθούν με απλό και κατανοητό τρόπο οι σημερινές προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε βασικές επαγγελματικές κατευθύνσεις, η επίδρασή της στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και στην καθημερινή εργασία των εργαζομένων.

Θέματα προς συζήτηση:

• Δημιουργία θέσεων εργασίας και μετασχηματισμός: Η ΤΝ ενισχύει τις θέσεις εργασίας και δημιουργεί νέους ρόλους, όπως εκπαιδευτές ΤΝ, αναλυτές δεδομέ-νων και ειδικούς σε θέματα ηθικής της ΤΝ. Πολλές υφιστάμενες θέσεις εργασίας εξελίσσονται, απαιτώντας νέες δεξιότητες όπως ο προγραμματισμός, η μηχανική μάθηση και η ανάλυση δεδομένων.

• Αντικατάσταση ή εκτόπιση θέσεων εργασίας: Η αυτοματοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας σε τομείς που εξαρτώνται από καθήκοντα ρουτίνας, καθιστώντας αναγκαία την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δε-ξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

• Παραγωγικότητα και αποδοτικότητα: Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τη λει-τουργική αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα, ωφελώντας την οικονομία μέσω της αύξησης της παραγωγής.

• Προκλήσεις και ανησυχίες: Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης επιφέρει πιθανά ζητήματα όπως η εκτόπιση θέσεων εργασίας, η μεροληψία στους αλγορίθμους, οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και η ανάγκη αντιμετώπισης των ηθικών και πολιτικών επιπτώσεων.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν αναπτύσσοντας τις απαιτούμενες δεξιότητες, αγκαλιάζοντας τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και παραμένοντας ενήμεροι για τις εξελίξεις στον κλάδο για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί.

Περισσότερα για τον ομιλητή: Ο Δημήτρης Τολιάς ασχολείται με την εκπαίδευση για περισσότερα από 22 χρόνια. Από το 2011 είναι πιστοποιημένος και εκπαιδευμένος αξιο-λογητής του CEA, αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τη διαπίστευση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (σχολείων, κολεγίων και πανεπιστημίων) στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο σχετικά για την ηλεκτρονική μάθηση, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα εικονικά περιβάλλοντα μάθησης. Έχει σχεδιάσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τη διδα-σκαλία ξένων γλωσσών σε συνεργασία με το Rensselaer Polytechnic Institute στις ΗΠΑ, καθώς και εκπαιδευτικές εφαρμογές για την εκμάθηση ξένων γλωσσών για περιβάλλοντα τάξης και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα σε συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Είναι βασικό μέλος της ομάδας που δημιούργησε την πρώτη ε-φαρμογή με ΤΝ της Σοφίας, μιας εικονικής εξετάστριας προφορικής επάρκειας της Αγγλι-κής Γλώσσας. Διδάσκει Εκμάθηση και Διδασκαλία Δεύτερης Γλώσσας, Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Κριτική Ανάλυση Λόγου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχια-κών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία/TESOL και Κριτική Σκέψη και Πληρο-φοριακό Ενγραμματισμό στο Πρόγραμμα Γενικής Παιδείας του Hellenic American Uni-versity. Είναι επίσης εισηγητής διαφόρων προγραμμάτων επαγγελματικής επιμόρφωσης για την ΤΝ σε επιχειρήσεις και εκπαιδευτές ενηλίκων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

& Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας

Παναγιώτης Αγνιάδης