ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕργατικό Κέντρο Θήβας: Ζητάμε την υπογραφή Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε. στα εργοστάσια συμφερόντων ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Εργατικό Κέντρο Θήβας: Ζητάμε την υπογραφή Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε. στα εργοστάσια συμφερόντων ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Εργατικό Κέντρο Θήβας: Ζητάμε την υπογραφή Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε. στα εργοστάσια συμφερόντων ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Σπύρος Πέππας

Με ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Θήβας μετά την σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΦΙΛΙΠΠΟΥ στην Χαλκίδα απαιτεί την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις Επιχειρήσεις ΦΙΛΙΠΠΟΥ στις οποίες εργάζονται 3.000 εργαζόμενοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Θήβας:

Την υπογραφή Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε. στα εργοστάσια συμφερόντων ΦΙΛΙΠΠΟΥ θα την επιβάλλουν οι εργαζόμενοι με τα Σωματεία τους

Την Κυριακή 12/5/2024 στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη επιχειρησιακών σωματείων στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΦΙΛΙΠΠΟΥ σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων.

Σ΄ αυτή παραβρέθηκαν το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας και οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 3.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα συγκεκριμένα εργοστάσια.

Επιβεβαιώθηκε ότι για να αντιμετωπιστεί η ενιαία επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων, πρέπει να υπάρξει κοινός βηματισμός και συντονισμός των επιχειρησιακών σωματείων.

Στα εργοστάσια ΦΙΛΙΠΠΟΥ χρόνια τώρα θησαυρίζουν από τον ιδρώτα των εργαζόμενων.

Η εντατικοποίηση βαράει κόκκινο, με σοβαρές ελλείψεις σε πάγιες και διαρκείς θέσεις εργασίας, με συνεχή μικρά και σοβαρά εργατικά ατυχήματα, με επαγγελματικές ασθένειες που εμφανίζονται λόγο των σοβαρών ελλείψεων μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας (μυοσκελετικά, αρθρίτιδες, πνευμονοπάθειες κ.ά.) που ενισχύει και ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός σε πολλές των περιπτώσεων.

Στη ΦΑΓΕ έχει 147 εκατομμύρια ευρώ κέρδη το Α τρίμηνο του 2024, ενώ δεν αναπληρώνει τους εργαζόμενους που έχουν φύγει, με αποτέλεσμα η δουλειά να πέφτει σε όλο και λιγότερους.

Στην EMFI οι εγκαταστάσεις και οι μηχανές είναι πολλών δεκαετιών και απαξιωμένες.

Όμως τώρα κάνει επένδυση 15 εκ. Εύρω στην επάνδρωση του τμήματος πωλήσεων για να πάρει κομμάτι της αγοράς στο παγωτό, αλλά για αυξήσεις και ΣΣΕ δεν λέει κουβέντα.

Στον ΜΙΜΙΚΟ η πίεση για να βγουν προϊόντα προστιθέμενης εμπορικής αξίας (προ ψημένα, επεξεργασμένα έτοιμα προϊόντα) φέρνουν μεγαλύτερη κερδοφορία με λιγότερες σφαγές την εβδομάδα, αξιοποιώντας και με αυτό τον τρόπο την τρομοκράτηση των εργαζόμενων.

Στο ΚΑΝΑΚΙ η βαριά εργασία τσακίζει τους εργάτες, παραιτούνται μην αντέχοντας άλλο την κούραση, η μείωση έμπειρου εργατοτεχνικού προσωπικού κάνει την εργασία πλέον αφόρητη.

Στο ΜΟΡΝΟ η εργοδοσία ιδιοποιείται τα αποτελέσματα της τεχνογνωσίας και της υψηλής ειδίκευσης του προσωπικού και αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, που θα αναπληρώνουν μέρος των απωλειών από τις μειώσεις μισθών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, καταφεύγει σε εκβιασμούς και εμπαιγμό των εργαζομένων, υπαναχωρώντας προκλητικά από την αρχική της πρόταση σχετικά με την αναδρομική ισχύ των αυξήσεων.

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω, τον μόχθο, τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζόμενων και από την άλλη θα βρεις το ίδιο παντελόνι με πολλές τσέπες γεμάτες από εκατομμύρια ευρώ.

Αυτές είναι οι πολυδιαφημισμένες επιχειρήσεις ΦΙΛΙΠΠΟΥ που με περηφάνια οι μέτοχοι τους, διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως τα καλύτερα!

Προϊόντα που συνοδεύονται από περικοπές μισθών που επέβαλλε η εργοδοσία πριν 10 χρόνια. Με το κλέψιμο 12 χρόνων δουλειάς, εκμεταλλευόμενη το πάγωμα των τριετιών που επέβαλλε η κυβέρνηση το 2012 και που μέχρι σήμερα συντηρείται από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις.

Με ζεστό χρήμα που πήρε και συνεχίζει να παίρνει μέσω επιδοτήσεων από το κράτος. Χρήματα που είναι των εργαζόμενων από την ληστρική και φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων.

Με εργαζόμενους που ο μισθός τους τελειώνει το πρώτο ½ του μήνα, ενώ οι ίδιοι, τα προϊόντα που παράγουν δεν μπορούν να τα αγοράσουν λόγω της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημα.

Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!

Τα ΔΣ των σωματείων καλούν όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής στα χέρια μας.

Να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας την υπογραφή νέων επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας και όχι κάποια ψίχουλα που περισσεύουν από το τραπέζι των μετόχων.

Η κοινή πρωτοβουλία των σωματείων για καλύτερο συντονισμό, για την συγκέντρωση όλων των εργατικών δυνάμεων μπορεί να υπηρετήσει το σκοπό μας και να φέρει νίκες.

Στο αγώνα αυτόν δεν περισσεύει καμία και κανένας εργαζόμενος που προβληματίζεται, που εξοργίζεται από την κατάσταση που έχουν επιβάλλει από κοινού κυβερνήσεις και βιομήχανοι.

Τα σωματεία μας διεκδικούν το κάθε ένα μέσα στο χώρο εργασίας που δραστηριοποιείται και όλα μαζί διαμορφώνουμε κοινό πλαίσιο αιτημάτων.

Δεν παζαρεύουμε τί θα χάσουμε, διεκδικούμε αγωνιστικά και απαιτούμε:

• Την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις Επιχειρήσεις ΦΙΛΙΠΠΟΥ.

• Το καθορισμό κατώτερου βασικού μισθού.

• Το ξεπάγωμα των τριετιών από το 2ο του 2012.

• Επαναφορά όλων των επιδομάτων που ίσχυαν ως τον 2ο 2012 (πχ γάμου).

• Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

• Κατάργηση της εργολαβικής εργασίας μέσω δουλεμπορικών γραφείων

Ζητάμε άμεση συνάντηση με τους κ.κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ για την ικανοποίηση των κοινών αιτημάτων μας.