ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΜουλκιώτης: «Η αδράνεια και οι λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ΥπΑΑΤ προκαλεί καίριο πλήγμα στον αγροτικό τομέα»

Μουλκιώτης: «Η αδράνεια και οι λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ΥπΑΑΤ προκαλεί καίριο πλήγμα στον αγροτικό τομέα»

Μουλκιώτης: «Η αδράνεια και οι λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ΥπΑΑΤ προκαλεί καίριο πλήγμα στον αγροτικό τομέα»

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα αδιέξοδα στον αγροτικό τομέα, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Επισημάνθηκε ότι η αδράνεια και προφανής αδυναμία του κυβερνητικού σχήματος Μητσοτάκη στο ΥπΑΑΤ, για να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, καθώς και οι λανθασμένες επιλογές του, οδηγούν τους αγρότες σε αδιέξοδα και επικίνδυνα μονοπάτια, που πλήττουν εμφανέστατα τον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

•Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει τεκμηριωμένα και έντονα τις παθογένειες που αναχαιτίζουν την πρόοδο του αγρότη και του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα, καθ΄ όλο το διάστημα των 30 μηνών θητείας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας αναδείξει κατ’ επανάληψη τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κλάδο και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του αγρότη.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση «κωφεύει» στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για:

  • άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για προσαρμογή στις ζημιές από την κλιματική αλλαγή,      
  • άμεση ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας για τους αγρότες,    
  • ενδυνάμωση και στήριξη της εξωστρέφειας με εστίαση σε συγκεκριμένα ποιοτικά προϊόντα της χώρας (φέτα, ελαιόλαδο, κηπευτικά, φρούτα, γιαούρτι, κρασιά κλπ),
  • διαμόρφωση ενός σύγχρονου, απλού και αποτελεσματικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών στην ύπαιθρο.

Στην ΒΟΙΩΤΙΑ:

•Η αλλοπρόσαλλη πολιτική εφαρμογής των μέτρων για τις ενισχύσεις COVID-19 και η άνιση μεταχείριση παραγωγών και περιοχών, έχουν αφήσει εκτός ενίσχυσης, την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή πατάτα καθώς και το κρεμμύδι, προϊόντα που επλήγησαν ιδιαίτερα τα δυο τελευταία έτη.

•Υπάρχουν μείζονα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την επιτακτική ανάγκη, για ίδρυση και δημιουργία:

Ζώνης Καινοτομίας στην περιοχή Βοιωτικού Κηφισού «Region Food Valley», για να μπορεί να υπάρχει ισχυρή παραγωγή με ένα «brand name» αγροτικών προϊόντων, για να μπορέσουμε να παράγουμε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Τεχνολογικών αγροεπιχειρηματικών πάρκων, εντασσόμενων στον άξονα Θήβας-Λιβαδειάς-Αμφίκλειας, τα οποία θα συμβάλουν τα μέγιστα στην εξωστρεφή παραγωγή νέων προϊόντων, καινοτόμων προϊόντων, τα οποία μπορούν να αποδώσουν σημαντικά οφέλη.

Περιφερειακής αγοράς αγροτικών προϊόντων Στερεάς Ελλάδος, με μονάδα τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Η λειτουργία της θα βασίζεται στα πρότυπα των δημοπρατηρίων, που ήδη λειτουργούν στο εξωτερικό.

•Κωπαΐδα.

Το σχέδιο «ΥΔΩΡ.2», που παρουσίασε πριν λίγο καιρό ο πρώην υπουργός ΥΠΑΑΤ με τον Πρωθυπουργό, όχι μόνο αποδείχθηκε ότι δεν στηρίζεται σε πραγματικά και ρεαλιστικά στοιχεία, αλλά δεν συμπεριέλαβε την περιοχή της Κωπαϊδας.

Κρίνεται απαραίτητη: 

•α) Ίδρυση νέου φορέα, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κωπαΐδος, για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της γεωργικής ανάπτυξης στα 220.000 στρέμματα, με μελέτη και κατασκευή ενός καινοτόμου συστήματος διαχείρισης των υδάτων, σύγχρονων δικτύων για εξοικονόμηση νερού και εγκατάσταση από το ΤΟΕΒ ΑΠΕ για την επίτευξη μειωμένου κόστους άρδευσης (net metering). 

•β) Σχεδιασμός ανάπτυξης νέων προϊόντων και προγραμμάτων αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

•γ) Σχεδιασμός και αξιοποίηση δυνατοτήτων Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων.

•δ) Διαμόρφωση πολιτικών επιμόρφωσης γεωργών, σε συνεργασία με Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για ανάπτυξη παραγωγικότητας και αφομοίωση νέων τεχνικών καλλιέργειας και παραγωγής προϊόντων.

•Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, αναγνώρισε το βάσιμο του προβλήματος της άρδρευσης της Κωπαΐδας και απάντησε προς τον Γ. Μουλκιώτη ότι η αναβάθμιση των δικτύων που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, γιατί εκεί η προστιθέμενη αξία είναι συγκεκριμένη, γρήγορη και άμεση.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι