ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΝα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στους παραγωγούς ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στους παραγωγούς ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στους παραγωγούς ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία ζητάει να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στους παραγωγούς που εξ αιτίας της ξηρασίας και αντίξοων συνθηκών το 2021, σε ορισμένα αγροτεμάχια υπήρξε αδυναμία πλήρους ανάπτυξης της φυτείας ως και στις περιπτώσεις που δεν έπιασαν το όριο απόδοσης, ενώ παρέδωσαν ποσότητες βάμβακος.

Αναλυτικότερα ο κ. Μουλκιώτης τονίζεται ότι, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί της Βοιωτίας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς κινδυνεύουν να μην λάβουν φέτος τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, αφού λόγω ξηρασίας και αντίξοων συνθηκών το 2021 παρατεταμένου καύσωνα και έλλειψης αρδευτικού νερού, υπήρξε αδυναμία πλήρους ανάπτυξης της φυτείας βάμβακος και δεν έπιασαν το όριο απόδοσης .

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί έχουν προβεί σε σημαντικές καλλιεργητικές φροντίδες και κόστος και εάν δεν τους καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος του 2021, λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους παραγωγής το 2022 - καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, λιπάσματα-,  δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν βαμβάκι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους επιβίωση. 

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός πότε θα «ανοίξει» άμεσα το σύστημα ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να γίνουν από τους βαμβακοπαραγωγούς της Βοιωτίας οι επισημάνσεις στα αγροκτήματα που είτε η φυτεία δεν αναπτύχθηκε λόγω αντίξοων συνθηκών είτε υπέστησαν ζημιά από τον καύσωνα και την έλλειψη αρδευτικού νερού, ώστε να μην αποκλειστεί ολόκληρη η εκμετάλλευση από την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι