ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Την άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Την άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

«Η έλλειψη εργατών γης εντείνει τα αδιέξοδα των αγροτών»

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Γ. Μουλκιώτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, τον Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκη, και τον Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη, στην οποία ζητείται η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης.

Ο κ. Μουλκιώτης τονίζει πως εντείνονται ανά την επικράτεια οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης, που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, με «κραυγές αγωνίας» αγροτικών φορέων ανά την Ελλάδα να εγείρουν με έμφαση αυστηρή κριτική προς την Κυβέρνηση για εμπαιγμό, καταγγέλλοντας έλλειψη συντονισμού και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τρίτες χώρες.

Τέλος, τονίζεται ότι οι εργάτες γης από τρίτες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο «κρίκο» της παραγωγικής αλυσίδας, που πρέπει να διαφυλαχθεί, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και της αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας και διαβίωσής αυτών.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν σαφείς απαντήσεις:

•Για τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν άμεσα για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και τη διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης και διαβίωσής τους.

•Για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών σε όλη τη Χώρα, που έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών, βλέποντας τη γη τους να παραμένει αναξιοποίητη, τη συγκομιδή των προϊόντων να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, τη σοδειά τους να σαπίζει και την παραγωγή τους να συρρικνώνεται.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι