ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΈντονη κριτική του Γ. Μουλκιώτη προς τη Κυβέρνηση για το ν/σ «Δράσεις δημόσιας υγείας -Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Έντονη κριτική του Γ. Μουλκιώτη προς τη Κυβέρνηση για το ν/σ «Δράσεις δημόσιας υγείας -Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Έντονη κριτική του Γ. Μουλκιώτη προς τη Κυβέρνηση για το ν/σ «Δράσεις δημόσιας υγείας -Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Σάββατο, 13 Απριλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας: «Δράσεις δημόσιας υγείας -Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.»

Ο κ. Βουλευτής ανέφερε στην τοποθέτησή του πως η χώρα μας εμφανίζει τις εντονότερες οικονομικές ανισότητες, καθώς οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους σε ποσοστό 17%. Μάλιστα, εξαιτίας της μειωμένης δημόσιας χρηματοδότησης του συστήματος, οι ασθενείς βάζουν «βαθιά το χέρι» στην τσέπη για να «αγοράσουν» την περίθαλψή τους.

Επιπλέον, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που:

•Δεν διασφαλίζει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση,

•Δεν διασφαλίζει ότι ο γιατρός δεν θα εγκαταλείψει το Ε.Σ.Υ. για να ασκήσει ιδιωτικό έργο.

•Δεν καθορίζει την μέθοδο παρακολούθησης των δεικτών παραγωγικότητας των γιατρών.

•Δεν αποσαφηνίζει αν οι γιατροί των νησιών και των ακριτικών περιοχών θα μπορούν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο ή θα επιλέξουν να μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με την εφαρμογή του εισηγούμενου νομοσχεδίου, αυτό που θα προκαλέσει είναι μόνο:

•Αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτών ιατρών και ιατρών ΕΣΥ,

•Δημιουργία ιατρών πολλών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ,

•Θέματα εκπαίδευσης προφανώς λόγω έλλειψης χρόνου των νέων ιατρών κυρίως στα αμιγώς κρατικά νοσοκομεία.

Ένα ακόμη μείζον θέμα που δεν αντιμετωπίζεται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας, είτε με τα «εντέλλεσθε» των Διοικητών των Υ.ΠΕ. που έχουν κάνει «μπαλάκι» τους γιατρούς, είτε με τις συνταξιοδοτήσεις που κάθε χρόνο είναι και περισσότερες.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε με αφορμή το άρθρο που αφορά την παροχή ασφαλιστικής ικανότητας σε 100.000 μικροοφειλέτες, ότι σε κοινοβουλευτική παρέμβαση- Επίκαιρη Ερώτηση ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου αρνήθηκε να δώσει την ικανότητα αυτή, την οποία εισηγείται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην επεκτείνει την ικανότητα και να αποκλείονται από την ασφαλιστική ενημερότητα, περίπου 400.000 ακόμα οφειλέτες, μολονότι εξακολουθούν να συντρέχουν σοβαροί λόγοι που επιτείνονται με την ‘έξαρση της ακρίβειας.

 Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο των αποδήμων, που αποτελεί υιοθέτηση εκ μέρους της Κυβέρνησης κοινοβουλευτικής παρέμβασης- Ερώτησης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Τέλος επανάφερε το ζήτημα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων (emails) από το Υπουργείο Εσωτερικών.