ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΚώστας Μαρκόπουλος: Διευκρινήσεις για τις προγραμματικές συμβάσεις με την ΜΚΟ «Prolepsis»

Κώστας Μαρκόπουλος: Διευκρινήσεις για τις προγραμματικές συμβάσεις με την ΜΚΟ «Prolepsis»

Κώστας Μαρκόπουλος: Διευκρινήσεις για τις προγραμματικές συμβάσεις με την ΜΚΟ «Prolepsis»

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο Κώστας Μαρκόπουλος, με δελτίο τύπου, ζητά διευκρινίσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη συνεργασία της με την ΜΚΟ «Prolepsis» και τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» που αφορά γεύματα για μαθητές. Ο Μαρκόπουλος εκφράζει ανησυχία για την έλλειψη διαφάνειας και τη σιωπή της Περιφέρειας, ενώ θέτει ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία χρηματοδότησης και τις προδιαγραφές του προγράμματος.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του κ. Μαρκόπουλου:

Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει σοβαρές αποκαλύψεις για την χρηματοδότηση και την συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς με την ΑΜΚΕ «Prolepsis» με στόχο την διεκπεραίωση ενός προγράμματος «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» που αφορούσε γεύματα σε μαθητές Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Δυστυχώς η Περιφέρεια Στερεάς σιωπά. Παρά τις σοβαρές καταγγελίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν υπάρχει κάποια διευκρινιστική απάντηση και υπάρχουν μετέωρα σοβαρά ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμβαίνει. Η συνολική εικόνα δεν τιμά την Περιφέρεια Στερεάς ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα συμφώνησε και εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη.

Συνολικά έχουν δοθεί στην ΑΜΚΕ Prolepsisτα εξής χρήματα: 2016: 150.000, 2016: 400.000,2018: 400.000, 2019: 400.000, 2020: 600.000, 2021: 1.000.000, 2022: 1.000.000, 2023: 1.000.000.

Συνολικά: 4.950.000 €, τα οποία εμφανίζονται, όχι ως σχεδιασμός της Περιφέρειας, αλλά σαν πρόταση της ΑΜΚΕ «Prolepsis»!

Εντύπωση προκαλείται ότι ενώ αναφέρεται ότι το πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στην διεύθυνση Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης Στερεάς, ούτε υπάρχει ορατή αλληλογραφία για επιλογή σχολικών μονάδων. Δεν φαίνονται πουθενά προδιαγραφές είδους και ποιότητας τροφίμων ούτε τρόπος αποστολής ή προέλευσης. Πληρώσαμε χωρίς να έχουμε παραγγείλει ή χωρίς να έχουμε προδιαγραφές; Επίσης σε κάθε ένταλμα υπάρχει η ένδειξη «αθεώρητο από Ελεγκτικό Συνέδριο (Π.Δ. 136/2011)». Τα ερωτήματα είναι πλέον πολύ μεγάλα.

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

1. Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός και επί 8 χρόνια προχωράτε στο ίδιο σκηνικό; Το 2017 απουσιάζει! Ποιος ο λόγος;

2. Γιατί όλα έγιναν με πρόταση της ΑΜΚΕ «Prolepsis» και όχι από σχεδιασμό της Περιφέρειας;

3. Ποια είναι τα σχολεία που έγιναν οι διανομές; Ποιος τα επέλεξε; Ποια είναι η συμμετοχή της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Διεύθυνσης Στερεάς; Να κατατεθεί η πρόταση της και η σχετική αλληλογραφία.

4. 4.950.000 € χωρίς έγκριση Ελεγκτικού Συνεδρίου; Πως γίνεται αυτό;

5. Σε κάθε προγραμματική σύμβαση υπάρχει Επιτροπή Παρακολούθησης. Να κατατεθούν οι απολογιστικές εκθέσεις, με βάση τις οποίες πληρώθηκαν τα εντάλματα για όλες τις προγραμματικές συμβάσεις.

6. Τα χρήματα είναι Εθνικοί πόροι ή Ευρωπαϊκοί;

7. Η ΑΜΚΕ «Prolepsis» τι άλλες συμβάσεις έχει με την Περιφέρεια Στερεάς;