ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΘέμης Χειμάρας: «Να μην μείνει χωρίς νερό το χωράφι κανενός Αγρότη»

Θέμης Χειμάρας: «Να μην μείνει χωρίς νερό το χωράφι κανενός Αγρότη»

Θέμης Χειμάρας: «Να μην μείνει χωρίς νερό το χωράφι κανενός Αγρότη»

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θέμης Χειμάρας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, η οποία αφορά τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλές των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

Με απόφασή της η ΔΕΗ, από τον Απρίλιο 2020, προβλέπει δύο δυνατότητες διακανονισμού μέσω 18 ή 24 δόσεων, οι οποίες προϋποθέτουν την προκαταβολή του 15% και 20% αντίστοιχα της συνολικής οφειλής.

Ένα χρόνο αργότερα όμως, υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και των καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα ζημιώνοντας τον πρωτογενή τομέα, χιλιάδες Έλληνες παραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Σε δήλωσή του ο Θέμης Χειμάρας αναφέρει:

«Εδώ και ένα χρόνο, οι αγρότες μας δέχονται τεράστιες πιέσεις από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το μεγάλο κόστος παραγωγής της καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινά και η οποία αυξάνει τις ανάγκες για άρδευση, άρα και για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Με ερώτησή μου προς τον ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα, ζητώ να εξετασθεί η δυνατότητα ενός πιο ευνοϊκού διακανονισμού για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ, με περισσότερες δόσεις και μικρότερες προκαταβολές, σε σχέση με τις 18 και 24 δόσεις με αντίστοιχη προκαταβολή 15% και 20% της οφειλής, που ισχύουν σήμερα.

Για να μπορέσουν όλοι οι αγρότες να διευθετήσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ και κανείς να μην κινδυνεύσει να μείνει χωρίς νερό για τα χωράφια του.»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα

Θέμα: «Απαραίτητος ο ευνοϊκότερος διακανονισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών προς τη ΔΕΗ.»

Οι Έλληνες Αγρότες δοκιμάστηκαν σκληρά τον τελευταίο χρόνο από την πίεση της πανδημίας, καθώς επίσης και από τα πρωτοφανή έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρας μας, όπως για παράδειγμα ο μεσογειακός τυφώνας "Ιανός" που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στη Φθιώτιδα, την Καρδίτσα και άλλες αγροτικές περιοχές.

Η Κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα μια σειρά ανακουφιστικών μέτρων στήριξης των Ελλήνων αγροτών, με πολλά από αυτά να παραμένουν σε ισχύ, μέχρι να αναχαιτιστεί πλήρως η υγειονομική κρίση. Παράλληλα, μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων για τις ζημιές από την κακοκαιρία, αποζημιώθηκε πλήρως και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς.

Ένα από τα μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής είναι και η συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Απρίλιο με τη ΔΕΗ, ώστε οι αγρότες να μπορούν να κάνουν χρήση νέας, πιο ευνοϊκής ρύθμισης σε σχέση με αυτές του 2019, με στόχο τη διευκόλυνση των παραγωγών ως προς την αποπληρωμή των οφειλών τους προς την εταιρεία.

Σύμφωνα λοιπόν με την από 16/4/2020 ανακοίνωση της ΔΕΗ, "όλοι οι αγροτικοί πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης, με την καταβολή προκαταβολής του 15% ή 20% της οφειλής τους στη ΔΕΗ και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 18 ή 24 δόσεις, αντίστοιχα".

Οι συνθήκες όμως που έχουν διαμορφωθεί το τρέχον έτος υπό τη διαρκή πίεση της πανδημικής κρίσης, έχουν διαταράξει σημαντικά και τον πρωτογενή τομέα, με συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών να δυσκολεύεται ή και να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Ιδιαίτερα εν όψει της έναρξης των καλλιεργητικών εργασιών το επόμενο διάστημα, με τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία να παραμένουν σε ισχύ, οι αγροτικές δαπάνες και οι ανάγκες για άρδευση αυξάνονται κατακόρυφα.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην υπάρξουν περιπτώσεις αγροτών που δεν θα μπορούν ακόμη και να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, εξαιτίας μη εξυπηρετούμενων δόσεων προς τη ΔΕΗ, κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή ενός πιο ευνοϊκού πλαισίου διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Το πλαίσιο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αύξηση του αριθμού των δόσεων, με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της προκαταβολής. Με αυτό τον τρόπο, οι αγρότες θα μπορέσουν να πάρουν σημαντική "οικονομική ανάσα" και ταυτόχρονα, να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας με τη ΔΕΗ για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την εταιρεία, το οποίο να περιλαμβάνει περισσότερες δόσεις από τις 18 ή 24, με ταυτόχρονη μείωση της απαιτούμενης προκαταβολής από το 15% και 20 %, που ισχύουν, αντίστοιχα, έως σήμερα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεμιστοκλής Αθ. Χειμάρας