ΑρχικήΈνθεταΣινεμάΓωγώ Μπόβαλη: Squid Game - Tι μας δίδαξε το 6ο επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς

ΘΗΒΑ

#TAGS: Γωγώ Μπόβαλη 

Γωγώ Μπόβαλη: Squid Game - Tι μας δίδαξε το 6ο επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς

Γωγώ Μπόβαλη: Squid Game - Tι μας δίδαξε το 6ο επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Γωγώ Μπόβαλη

Είναι πλέον γεγονός! Το «Squid Game» από τη Νότια Κορέα, έγινε επίσημα η πιο δημοφιλής σειρά του Netflix, έχοντας συμπληρώσει 111 εκατομμύρια προβολές σε λιγότερο από έναν μήνα από την πρεμιέρα της, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την μεγάλη επιτυχία του 2020, το «Bridgerton».

Σε τι οφείλεται όμως αυτή η παγκόσμια φρενίτιδα;

Η υπόθεση είναι η εξής: Εκατοντάδες άνθρωποι που παλεύουν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λαμβάνουν μία περίεργη πρόσκληση, η οποία τους καλεί να πάρουν μέρος σε κάποια άκακα, όπως πιστεύουν, παιδικά παιχνίδια. Το έπαθλο του νικητή είναι κάτι παραπάνω από δελεαστικό, η τιμωρία όμως του χαμένου είναι κάπως…θανάσιμη. Την μοιραία και επικίνδυνη πρόσκληση θα αποδεχτούν 456 άτομα, που επιλέγουν να ρισκάρουν και να διεκδικήσουν τα 38,5 εκατομμύρια δολάρια του νικητή.

Οι παίκτες προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με διαφορετικά υπόβαθρα και τίποτα κοινό να τους ενώνει, πέρα από την φτώχεια και την ναυαγισμένη τους ζωή. Σε αυτά τα προβλήματα υπόσχεται να βάλει τέλος ένας μυστηριώδης άνθρωπος, τον οποίο υποδύεται ο γνωστός Κορεάτης ηθοποιός Gong Yoo, εισάγοντας τους δυστυχισμένους παίκτες σ’ έναν δυστοπικό κόσμο, που θα μας κάνει να αμφισβητήσουμε για λίγο όσα θεωρούμε πραγματικότητα.

Οι κανόνες; Απλοί. Αν νικήσεις και τα 6 παιχνίδια που καλείσαι να παίξεις, παίρνεις χρήματα. Αν χάσεις και θες να τα παρατήσεις πεθαίνεις, αλλά όχι μόνο λόγω του παιχνιδιού… Εδώ είναι και το σημείο που ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς ο δημιουργός της σειράς, με αρκετή σοφία όπως θα καταλάβουμε, δεν έβαλε κάποιο εξωγήινο τέρας ή κάποιο ρομπότ που διψάει για αίμα να κάνει τον κακό της σειράς. Αλλωστε υπάρχει μεγαλύτερο τέρας από τον ίδιο τον άνθρωπο;! Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση και τη συναντάμε καθώς προχωρούν τα επεισόδια.

Τα πρώτα πέντε εμβαθύνουν στους φόβους, τις φιλοδοξίες και τις ηθικές απόψεις των κυριότερων διαγωνιζομένων, προτού το 6ο επεισόδιο με τίτλο Gganbu τους ωθήσει όλους στο σημείο θραύσης!

Αφού μάθουν να εμπιστεύονται και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, τους λένε να ζευγαρωθούν σε ομάδες των δύο. Αλλά αντί να συνεργαστούν, αυτά τα ζευγάρια έχουν εντολή να ανταγωνιστούν. Κάθε δίδυμο θα παίξει ένα απλό παιχνίδι με βόλους, με κίνδυνο τη ζωή του ηττημένου.

Και κάπου εδώ η σειρά θέτει το εξής ερώτημα: Eίναι οι άνθρωποι εγωιστές που θα κάνουν τα πάντα για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανοί ή θα έβγαιναν από το δρόμο τους για να βοηθήσουν άτομα που μόλις γνωρίζουν; Η απάντηση ,λοιπόν, είναι και τα δύο – γεγονός που τη κάνει ρεαλιστική- γιατί αυτό είναι που μας κάνει ανθρώπους…γι’αυτό είναι ένα από τα καλύτερα επεισόδια που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε σειρά! Μια ολόκληρη κοινωνία αντικατοπτρίζεται! Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημιουργού, Hwang Dong-hyuk, είναι απλά μία «αλληγορία της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, κάτι που απεικονίζει τον ακραίο ανταγωνισμό της ζωής. Ήθελα όμως, να χρησιμοποιήσω ως χαρακτήρες ανθρώπους που όλοι έχουμε συναντήσει στην πραγματική ζωή. Τα παιχνίδια που διάλεξα είναι εξαιρετικά εύκολα και κατανοητά, ώστε ο τηλεθεατής να μπορεί να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες από το να προσπαθεί να ερμηνεύσει τους κανόνες».

Όλα τα πρόσωπα της ανθρωπότητας μας παρουσιάζονται σε ρεαλιστικές μορφές…καλοσύνη, κακία, απάτη, απληστία, ειλικρίνεια, πίστη, προσφορά και προδοσία. Κάθε πλευρά μας εμφανίζεται και κάθε χαρακτήρας απεικονίζεται, θυμίζοντάς μας ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να είναι τόσο σκληρός… μπορεί όμως να είναι και τόσο όμορφος!