ΑρχικήΈνθεταΣινεμάΓωγώ Μπόβαλη: 10+1 ταινίες που αξίζει να δεις -δωρεάν- στο ERTflix!

Γωγώ Μπόβαλη: 10+1 ταινίες που αξίζει να δεις -δωρεάν- στο ERTflix!

Γωγώ Μπόβαλη: 10+1 ταινίες που αξίζει να δεις -δωρεάν- στο ERTflix!

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Γωγώ Μπόβαλη

Εν μέσω πανδημίας η ΕΡΤ προχώρησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση, καθώς αποφάσισε να αναβαθμιστεί και να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό κανάλι, με πλούσιο περιεχόμενο. Ουσιαστικά αποτελεί ανάλογη πλατφόρμα με το γνωστό NETFLIX, με την διαφορά ότι αυτή διατίθεται εντελώς δωρεάν. Το ERTflix, όπως μετονομάστηκε, παρέχει πρόσβαση σε αρκετές βραβευμένες ξενόγλωσσες ταινίες, ξένες τηλεοπτικές σειρές, βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, σειρές παιδικού προγράμματος, αλλά και όλα τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, τα οποία μεταδίδονται κάθε πρωί από την ΕΡΤ2.

Όσον αφορά τον κινηματογραφικό κατάλογο της πλατφόρμας, διαθέτει ήδη 60 τίτλους συνολικά. Ανάμεσα σ’ αυτούς, ταινίες για όλα τα γούστα που ανανεώνονται με το καιρό και είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένο αριθμό μηνών. Κάνοντας, λοιπόν, την απαραίτητη διαλογή, διάλεξα τις 12 καλύτερες αυτής της περιόδου που θα μονοπωλήσουν σίγουρα το ενδιαφέρον σας…

1)The Silent Revolution / H Σιωπηλή Επανάσταση (2018)

Ένα σχολείο επαναστατεί σιωπηλά στο Βερολίνο του 1956. Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που θα σας συγκλονίσει και θα σας κρατήσει καθηλωμένους καθ’ όλη τη διάρκεια! Προσωπικά, είχα πολύ καιρό να δω ταινία και ν’ αναφωνήσω ΤΙ ταινιάρα είδα! ‘Ένα υποτιμημένο διαμάντι που δε πρέπει να χάσετε με τίποτα!!!

Σκηνοθεσία: Λαρς Κράουμε

Πρωταγωνιστούν: Γιόνας Ντάσλερ, Σίνα Έμπελ, Μίκαελ ντελ Κόκο

Διάρκεια: 111’

Υπόθεση: Στην Ανατολική Γερμανία του 1956 μια ομάδα μαθητών αποφασίζει να κρατήσει εν ώρα μαθήματος δύο λεπτά σιγής σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα της ουγγρικής εξέγερσης ενάντια στη σοβιετική κατοχή.     

 

2)Α fantastic woman / Μια φανταστική γυναίκα (2017)

Ο Σεμπαστιάν Λέλιο, δημιουργός της πολυβραβευμένης «Γκλόρια», επιστρατεύει το ταλέντο της Ντανιέλα Βέγκα σε αυτή την ταινία-ύμνο στη διαφορετικότητα, όπου παρακολουθούμε τον αγώνα μιας γυναίκας για το δικαίωμα να είναι ο εαυτός της. Έναν αγώνα που δίνει σε όλη τη ζωή, με σκοπό να γίνει η γυναίκα που είναι σήμερα – μια σύνθετη, δυνατή, ειλικρινής και φανταστική γυναίκα. Η ταινία είχε προταθεί για έξι Όσκαρ, ενώ απέσπασε τρία από αυτά.

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Λέλιο

Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλα Βέγκα, Φρανθίθκο Ρέγιες, Λούις Νιέκο

Διάρκεια: 104’

Υπόθεση: Η Μαρίνα είναι μια τρανσέξουαλ που δουλεύει ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια σε κλαμπ. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του συντρόφου της θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με την εχθρική αντιμετώπιση της οικογένειάς του όσο και με τη συνολική κοινωνική προκατάληψη. Εκείνη όμως είναι αποφασισμένη να αντιδράσει.

3)Tangerines / Μανταρίνια (2013)

Τα «Μανταρίνια» είναι σπουδαία από κάθε άποψη: σενάριο,σκηνοθεσία,φωτογραφία,μουσική,ερμηνείες. Μια ταινία λιτή & ουσιαστική που παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης. Ένας αντιπολεμικός ύμνος υπέρ της ζωής!

Σκηνοθεσία: Ζάζα Ουρουσάντζε

Πρωταγωνιστούν: Λέμπιτ Ούλφσακ, Έλμο Νουγκάνεν, Γκιόργκι Νακασίντζε, Μίσα Μέσκι, Ράιβο Τρας

Διάρκεια: 83’

Υπόθεση: Ο Εσθονός Ίβο αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι του που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το πεδίο βολής του πολέμου μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας. Μια μάχη μικρής ισχύος που γίνεται μπροστά από το σπίτι του, αφήνει πίσω της έναν επιζώντα από κάθε πλευρά: τον Τσετσένο μισθοφόρο Αχμέντ και τον Γεωργιανό Νίκο. Ο Ίβο περιθάλπει τους δυο τραυματίες, με τις συγκρούσεις ανάμεσά τους να εντείνονται ημέρα με την ημέρα.

4)Coco Before Chanel / Στο Κόσμο της Κοκό Σανέλ (2009)

Και περνάμε σ’ ένα πολύ σικάτο φιλμ! Η ιστορία της Κοκό Σανέλ από το ορφανοτροφείο που μεγάλωσε μέχρι την κατάκτηση της κορυφής και την ανακήρυξή της σε ιέρεια της κομψότητας. Κοκό, η Οντρέ Τοτού. Η ταινία έχει αποσπάσει 4 βραβεία και συνολικά 20 υποψηφιότητες.

Σκηνοθεσία: Αν Φοντέν

Πρωταγωνιστούν: Οντρέ Τοτού, Μπενουά Πελβούρ, Αλεσάντρο Νιβόλα, Μαρί Γκιλέν

Διάρκεια: 105’

Υπόθεση: Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η 18χρονη Γκαμπριέλ εγκαταλείπει το ορφανοτροφείο και γίνεται, μαζί με την αδερφή της, τραγουδίστρια σε καμπαρέ. Γνωστή ως Κοκό, βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά ενός πλούσιου, αργόσχολου αριστοκράτη, ερωτεύεται έναν Βρετανό επιχειρηματία και αρχίζει να σχεδιάζει τα πρώτα καπέλα και ρούχα.

5)Dallas Buyers Club (2013)

Βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, η ταινία του Ζαν Μαρκ Βαλέ καταφέρνει να αποδώσει με πειστικότητα και χωρίς μελοδραματισμούς ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα. Μεγάλο ατού της ταινίας του Καναδού σκηνοθέτη, εκτός από το καλό σενάριο, είναι κυρίως οι ερμηνείες από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, Μάθιου Μακόναχι και Τζάρεντ Λέτο, οι όποιοι κιόλας απέσπασαν τα όσκαρ α’ & β’ ανδρικού ρόλου αντίστοιχα.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Βαλέ

Πρωταγωνιστούν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Τζάρεντ Λέτο, Τζένιφερ Γκάρνερ

Διάρκεια: 117’

Υπόθεση: Όταν το 1985 διαγιγνώσκεται θετικός στον HIV, ο Τεξανός Ρον Γούντρουφ μαθαίνει πως έχει μόνον ένα μήνα ζωής. Αρνούμενος να αποδεχτεί την εκτίμηση των γιατρών, περιορίζει την έκλυτη ζωή του και ξεκινάει μια εκστρατεία για την εφαρμογή εναλλακτικών θεραπειών.

6)August Rush / H Μελωδία της Καρδιάς (2007)

Μια πολύ γλυκιά ταινία που τονίζει την αξία της μουσικής στη ζωή μας. Κι εδώ, τόσο η μουσική όσο και οι ερμηνείες ξεχωρίζουν! Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής», καθώς επίσης ο νεαρός πρωταγωνιστής Φρέντι Χάιμορ τιμήθηκε με βραβείο Saturn από την Ακαδημία Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας & Τρόμου στην κατηγορία «Καλύτερη Ερμηνεία από Νεαρό Ηθοποιό».

Σκηνοθεσία: Κρίστεν Σέρινταν

Πρωταγωνιστούν: Φρέντι Χάιμορ, Κέρι Ράσελ, Τζόναθαν Ρις Μάγιερς, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Τέρενς Χάουαρντ, Γουίλιαμ Σάντλερ

Διάρκεια: 100’

Υπόθεση: Η τυχαία συνάντηση της τσελίστριας Λάιλα με τον Λούις, έναν Ιρλανδό τραγουδιστή και κιθαρίστα σε ροκ μπάντα, ήταν καθοριστική για τον έρωτά τους. Όμως, οι δρόμοι τους χωρίζουν βίαια. Η Λάιλα λίγο μετά, ανακαλύπτει πως είναι έγκυος. Ύστερα από ένα τροχαίο, που ήταν αιτία να γεννηθεί το μωρό νωρίτερα, ο πατέρας της το δίνει σε ορφανοτροφείο κρυφά. Έντεκα χρόνια μετά, ένας πιτσιρικάς με ξεχωριστή κλίση προς τη μουσική που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, αναζητεί να βρει τους γονείς του.

7)Le Petit Nicolas / Ο Μικρός Νικόλας (2009)

Στην πρώτη του κινηματογραφική περιπέτεια, σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη του εμφάνιση σε βιβλίο, «Ο Μικρός Νικόλας», ο διάσημος ήρωας του Ρενέ Γκοσινί και του Ζαν Ζακ Σενπέ, έρχεται να σκορπίσει το χάος, αλλά και το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Απολαυστική, αστεία, τρυφερή…μια ταινία για όλα τα μέλη της οικογένειας, ανεξαιρέτως ηλικίας!

Σκηνοθεσία: Αλέν Τιράρ

Πρωταγωνιστούν: Μαξίμ Γκοντάρ, Καντ Μεράντ, Βαλερί Λεμερσιέ, Σαντρίν Κιμπερλέν

Διάρκεια: 91’

Υπόθεση: Ο Νικόλας, ένα χαριτωμένο, σκανταλιάρικο πιτσιρίκι, μεγαλώνει σε μια τυπική γαλλική οικογένεια της δεκαετίας του ’50. Περνάει τόσο καλά που δεν θέλει τίποτα να αλλάξει στη ζωή του. Τι θα κάνει, όμως, όταν καταλάβει ότι σύντομα θα αποκτήσει αδερφάκι; Όσο προσπαθεί να πείσει τους γονείς του ότι είναι μοναδικός, τόσο μπλέκει σε γκάφες και αταξίες. Γι’ αυτό αλλάζει τακτική και ζητάει τη βοήθεια της παρέας του.

8)The Square / To Tετράγωνο (2017)

Το σκανδιναβικό σινεμά στα καλύτερά του! Μια ευφάνταστη, πρωτοποριακή & εμβληματική ταινία που πηγαίνει κόντρα στις μέχρι τώρα αποτυπωμένες αντιλήψεις του σύγχρονου κινηματογράφου. «Το Τετράγωνο» αμφισβητεί διασκεδαστικά τη σύγχρονη τέχνη, την ηθική του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, αλλά και τις αξίες της σημερινής κοινωνίας. Ωστόσο, αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για έναν πιο ειλικρινή τρόπο ζωής.

Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Έστλουντ

Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Μος, Ντόμινικ Γουέστ , Κλάενς Μπανγκ, Τέρι Νόταρι

Διάρκεια: 142’

Υπόθεση: Ο Κρίστιαν είναι καταξιωμένος επιμελητής σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Διαζευγμένος και αφοσιωμένος πατέρας δύο παιδιών, οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο και υποστηρίζει κοινωφελείς οργανισμούς. Η επόμενη έκθεση που επιμελείται, με τίτλο «Tο Τετράγωνο», είναι μια εγκατάσταση που προκαλεί τον κόσμο να είναι αλτρουιστικός, υπενθυμίζοντας την ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. Όμως καμιά φορά είναι δύσκολο να ανταποκριθείς στα ίδια σου τα ιδεώδη.

9)After Lucia / Μετά τη Λουτσία (2012)

Πατέρας και κόρη ακροβατούν σε μια νέα ζωή στην Πόλη του Μεξικού. Θα ισορροπήσουν; Μια ταινία – γροθιά στο στομάχι ! Περιγράφει το πρόβλημα του εφηβικού μπούλινγκ ωμά και ρεαλιστικά, χωρίς μελοδραματισμούς και κλισέ. Επιβάλλεται να τη δουν έφηβοι, γονείς, εκπαιδευτικοί. Αποτελεί τροφή για σκέψη, καθώς κι αποφυγή ομοίων καταστάσεων…

Σκηνοθεσία: Μισέλ Φράνκο

Πρωταγωνιστούν: Τέσα Ία, Ερνάν Μεντόζα, Γκονζάλο Βέγκα Τζούνιορ, Ταμάρα Γιάζμπεκ, Φρανσίσκο Ρουέντα, Παλόμα Θερβάντες

Διάρκεια: 93’

Υπόθεση: Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Ρομπέρτο και η έφηβη κόρη του Αλεχάντρα μετακομίζουν στην Πόλη του Μεξικού. Εκείνος ανοίγει ένα εστιατόριο κι εκείνη γνωρίζει νέους φίλους στο σχολείο. Προσπαθούν σιωπηλά να αφήσουν πίσω το παρελθόν τους, αλλά η καινούργια πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να τους το επιτρέψει.

10)The Wave / Το κύμα (2015)

«Το τσουνάμι πλησιάζει. Μην κοιτάτε πίσω». Ένα θρίλερ καταστροφής που εστιάζει περισσότερο στους χαρακτήρες και στη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στον φόβο του επερχόμενου κινδύνου και στον άμεσο κίνδυνο, παρά στις εικόνες και τα εφέ της καταστροφής. Οι καθηλωτικές ερμηνείες και η υποβλητική φωτογραφία συνδυάζονται με τη μουσική για να δημιουργήσουν ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Σκηνοθεσία: Ρόαρ Ούτχαουγκ

Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Γιόνερ, Aνε Νταλ Τροπ, Γιόνας Χοφ Οφτέμπρο, Έντιθ Χάγκενρουντ-Σάν

Διάρκεια: 105’

Υπόθεση: Ένας γεωλόγος που ετοιμάζεται να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του μακριά από το φιόρδ του Γκεϊράνγκερ, υποπτεύεται πως τα παράξενα σήματα που λαμβάνουν τα μηχανήματα της πρώην υπηρεσίας του, κρύβουν κάτι πολύ ανησυχητικό.

11)Τhe Quake / Ο Σεισμός (2018)

Στη συνέχεια της ταινίας «Το Κύμα», το Όσλο περιμένει τον μεγάλο σεισμό. Ο «Σεισμός», μπορεί να αλλάζει σκηνοθέτη, αλλά κρατά τους ίδιους πρωταγωνιστές και απαράλλαχτη την βασική φόρμουλα, μιας εντυπωσιακής ταινίας καταστροφής που θέλει να είναι μαζί ένα οικογενειακό δράμα. Μια άψογη εκτέλεση, δίχως εξωφρενικές υπερβολές!

Σκηνοθεσία: Τζον Aντρεας Aντερσεν

Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Γιόνερ, ‘Ανε Νταλ Τροπ, Κατρίνε Θόρμποργκ Γιόχανσεν,Έντιθ Χάγκενρουντ-Σάντε, Γιόνας Χοφ Οφτέμπρο

Διάρκεια: 106’

Υπόθεση: Σοκαρισμένος από τον προ τριετίας καταστροφικό σεισμό και το φονικό τσουνάμι στο φιόρδ του Γκεϊράνγκερ, ο γεωλόγος Κρίστιαν δεν μπορεί να ξεπεράσει ψυχολογικά το συμβάν. Όταν όμως λάβει πληροφορίες από έναν συνάδελφό του για έναν επικείμενο σεισμό στο Όσλο, θα μεταβεί στη νορβηγική πρωτεύουσα για να τις επιβεβαιώσει και να προστατεύσει την οικογένειά του.