ΑρχικήΈνθεταΣινεμάΓωγώ Μπόβαλη: 10+1 μαραθώνιοι ταινιών για να κυλήσει ευχάριστα το lockdown vol.2

ΘΗΒΑ

#TAGS: Γωγώ Μπόβαλη 

Γωγώ Μπόβαλη: 10+1 μαραθώνιοι ταινιών για να κυλήσει ευχάριστα το lockdown vol.2

Γωγώ Μπόβαλη: 10+1 μαραθώνιοι ταινιών για να κυλήσει ευχάριστα το lockdown vol.2

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020

Γωγώ Μπόβαλη

Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός, όμως εμείς δε το βάζουμε κάτω παιδιά!

Στη προηγούμενη καραντίνα λιώσαμε όλοι στο Netflix και συνεχίζουμε να λιώνουμε. Μια χαρά μας βρίσκω!!! Μήπως όμως ήρθε η ώρα για κάτι πιο δραστικό; Μήπως μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για περισσότερο "κάψιμο"; Την απάντηση έρχονται να δώσουν οι μαραθώνιοι ταινιών. Μιλάω για ταινίες κινηματογραφικών σειρών που σίγουρα έχoυμε δει σπαστά από τη τηλεόραση, αλλά ποτέ δεν είχαμε το χρόνο, είτε λόγω μαθημάτων είτε λόγω δουλειάς, να τις δούμε ολοκληρωμένα, όπως αρμόζει σε αυτή τη περίπτωση. Να η ευκαιρία λοιπόν... Φορέστε τη πιο ωραία σας πιτζάμα, ετοιμάστε το κουβά με τα ποπ κορν και πάρ'τε θέση! Ξεκινάμε!

1) Harry Potter (2001-2011)

 Και πείτε μου τώρα εσείς... Ποιός δεν τον αγάπησε;! Ο Harry Potter είναι ο διάσημος μάγος που μεγαλώσαμε παρέα και έκανε λίγο πιο ξέγνοιαστες τις ελεύθερες ώρες μας, καθώς με τις περιπέτειες του ταξιδεύαμε και μεις στον μαγικό κόσμο του Hogwarts. Κάθε μία από τις οκτώ ταινίες, λοιπόν, είναι αφιερωμένη στην εφηβική ζωή του Harry Potter ανά έτος. Το πρώτο βιβλίο της J.K. Rowling μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2001 με την ταινία «Harry Potter and the Philosopher's Stone». Είναι η ιστορία του Harry, ενός ορφανού αγοριού 11 ετών, που μόλις έχει ανακαλύψει ότι διαθέτει έμφυτες μαγικές ικανότητες. Όλα τα παιδιά με ανάλογες ικανότητες καλούνται να παραστούν στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια, το σχολείο των μάγων στη Σκωτία. Αυτή θα γίνει η σχολή όπου θα φοιτήσει και ο Harry, καθώς σε αυτήν εκτυλίσσονται τα περισσότερα από τα γεγονότα στη σειρά των ομώνυμων ταινιών... των ταινιών, των οποίων διεκδίκησαν συνολικά 12 βραβεία οσκαρ!!!

2) Lord of the rings (2001-2003) & The Hobbit (2012-2014)

Εδώ σηκωνόμαστε όρθιοι και χειροκροτάμε! Και προφανώς αναφέρομαι στην εξαιρετική τριλογία(που παρόμοιά της δε πιστεύω ότι θα ξαναβγεί) <<Lord of the rings>>. Πρόκειται για τα 3 αριστούργηματα του Peter Jackson, The Fellowship of the Ring, The Two Towers και The Return of the King, όπου κατέκτησαν συνολικά 473 βραβεία και 11 Oscar, φτάνοντας ταυτόχρονα τα 3 δισεκατομμύρια στο box office.

Ο Αρχοντας των Δακτυλιδιών διαδραματίζεται κατά την Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης, ενός φανταστικού κόσμου που κατοικείται από διάφορες ανθρωποειδείς φυλές: Χόμπιτ, Ξωτικά, Ανθρώπους, Νάνους και Όρκ. Η ιστορία του επικεντρώνεται γύρω από το δαχτυλίδι το οποίο κατασκεύασε ο σκοτεινός άρχοντας Σάουρον κατά τη Δεύτερη Εποχή. Ξεκινώντας από το ήσυχο Σάιρ, η ιστορία εξελίσσεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μέσης Γης και ακολουθεί την πορεία του πολέμου του δαχτυλιδιού.

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, για να ολοκληρωθεί σωστά αυτός ο μαραθώνιος, καλό θα ήταν να δει κανείς και τα Hobbit!

Προσωπικά δε με λες και τόσο φαν, αλλά αξίζει το κόπο!

3) Star Wars (1979-2019)

Μη σας πω ότι θεωρείται και στανταράκι για τις μέρες αυτές... 20 ώρες συνολικά που θα σε ταξιδέψουν σ' έναν άλλο γαλαξία πολύ πολύ μακριά...σε αυτόν των Star Wars! Τo saga των Star Wars αποτέλεσε επίκεντρο μαραθωνίων από τη πρώτη τριλογία, η οποία άλλαξε το σινεμά όπως το ξέραμε. Είναι ένα πραγματικό φαινόμενο της pop culture και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Βιβλία, video games, κόμικς, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια, φιγούρες και όλα όσα βρίσκονται κοντά στο σύμπαν του Star Wars δεν θα πάψουν ποτέ να πουλάνε, ενώ κάθε νέα ταινία αναμένεται με τεράστια προσμονή. Η σειρά αυτή ταινιών, ακολουθεί μια ομάδα μαχητών της ελευθερίας, γνωστών ως η Επαναστατική Συμμαχία, που έχει στόχο την καταστροφή του Αστρου του Θανάτου, ενός διαστημικού σταθμού που είναι ένα πανίσχυρο όπλο της σατανικής Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο πόλεμος διακόπτει την απομονωμένη ζωή του νεαρού αγρότη Λουκ Σκαϊγουώκερ, όταν κατά τύχη αγοράζει τα ρομπότ που έχουν τα κλεμμένα σχέδια του Αστρου του Θανάτου. Αφότου η Αυτοκρατορία αρχίζει μια αδίστακτη αναζήτηση των ρομπότ, ο Σκαϊγουώκερ αποφασίζει να ακολουθήσει τον Δάσκαλο Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι σε μια παράτολμη αποστολή διάσωσης της ιδιοκτήτριας των ρομπότ, της επαναστάτριας Πριγκίπισσας Λέια και διάσωσης του ίδιου του Γαλαξία.

4)The Godfather Trilogy (1972-1990)

 Εδώ είναι που κολλάει και η λέξη - επιβάλλεται- ! Έστω για μια φορά στη ζωή σου, αξίζει ν'αφιερώσεις χρόνο για να δεις τον <<Νονό>> . Δεν είναι μόνο μια από τις καλύτερες τριλογίες όλων των εποχών, ένα έπος για τους γκάνγκστερ της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’50, αλλά είναι επίσης και μια ιστορία που απεικονίζει τη δύναμη του (βρώμικου) χρήματος, την αγάπη για την οικογένεια και τη λατρεία στον καπιταλισμό.

Η πρώτη ταινία του 1972 βραβεύθηκε με τρία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και α΄ αντρικού ρόλου) και παραμένει ένα κλασικό αριστούργημα του αμερικάνικου κινηματογράφου. Διηγείται την ιστορία της οικογένειας των μαφιόζων Κορλεόνε στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη και ειδικότερα την μεταβίβαση των ηνίων από τον προχωρημένης ηλικίας, αλλά πάντα σεβάσμιο Βίτο Κορλεόνε (Μπράντο) στο μικρό γιό του Μάικλ (Πατσίνο).

Η δεύτερη ταινία κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα το 1974 με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Πολλοί υποστήριξαν ότι η δεύτερη ταινία ήταν ακόμα καλύτερη από την πρώτη. Ο δημιουργός της ταινίας Φράνσις Φόρντ Κόπολα άργησε να δώσει τη συνέχεια... Ο «Νονός 3» ήρθε 26 χρόνια αργότερα, το 1990. Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά, ο Αλ Πατσίνο, η Ντάιαν Κίτον αλλά και ο Αντι Γκαρσία.

5)The Dark Knight Trilogy (2005-2012)

Για μένα, η καλύτερη εκδοχή του Batman που έχουμε δει μέχρι τώρα. Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Christopher Nolan, μπορεί να διακρίνει κάνεις μια πιο σκοτεινή, πιο ρεαλιστική, πιο προσγειωμένη ανάγνωση πάνω σε ό,τι είχε προηγηθεί κι είχε ειπωθεί στο σινεμά. Ο στόχος ήταν να κάνει το κοινό να νοιαστεί τόσο για τον Μπάτμαν όσο και για τον Μπρους Γουέιν.

 Την Batman τριλογία τη γνωρίσαμε το 2005 με το “Batman Begins”, η οποία διηγείται την αρχική ιστορία του χαρακτήρα, ξεκινώντας με το φόβο του για τις νυχτερίδες, το θάνατο των γονιών του και το ταξίδι που τον μετέτρεψε στον σούπερ ήρωα Μπάτμαν. Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2008, επιστρέφει με το "The Dark Knight" που σημειώσε τεράστια επιτυχία αποκτώντας 2 Oscars, ενώ για πολλούς θεωρείται μία από τις καλύτερες “superhero” ταινίες. Το 2012, η τριλογία με πρωταγωνιστή τον Christian Bale κλείνει με το "Dark Knight Rises", βάζοντας οριστική τελεία.

6) Rocky (1976-2006)  & Creed (2015-2018)

Και πάμε στα Rocky & Creed, που προσωπικά ξεκίνησα ήδη να βλέπω αυτές τις μέρες! Η ιστορία τοποθετείται στη Φιλαδέλφεια, εστιάζοντας στη ζωή του Ρόκυ Μπαλμπόα, ενός ερασιτέχνη πυγμάχου που ζει σε μια φτωχογειτονιά και βιοπορίζεται εισπράττοντας οφειλές για λογαριασμό του τοπικού "τοκογλύφου" Γκάτσο, ενώ παλεύει σε μια τοπική λέσχη όπου βγάζει και εκεί ένα μικρό μερίδιο. Από το τίποτα, ο Ρόκυ θα καταφέρει να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο. Ο διάσημος πυγμάχος Απόλλο Κρήντ σκέφτηκε να δώσει μια τεράστια ευκαιρία σε έναν ερασιτέχνη πυγμάχο, και αυτός έτυχε να είναι ο Ρόκυ.

 Ο Σιλβέστερ Σταλόνε ενσάρκωσε τον Ρόκυ σε οκτώ ταινίες. Ο ηθοποιός έχει βοηθήσει στo σενάριο όλων των ταινιών, ενώ έχει σκηνοθετήσει και τέσσερις από αυτές. Αλλωστε, για όσους δεν γνωρίζετε, ολα ξεκίνησαν βάση έμπνευσης που του αποτέλεσε ένας αγώνας μεταξύ ενός καταξιωμένου πυγμάχου ( Muhammad Ali) και ενός ερασιτέχνη (Wepner) του οποίου οι πιθανότητες ήταν… καμία!! Εμπνεύστηκε πολύ από το κουράγιο του Wepner, όλο το υπόβαθρο του και τον αγώνα. Ένιωσε μια σύνδεση με όλο αυτό, παρομοίασε στο μυαλό του τον εαυτό του σαν το outsider που προσπαθούσε με χρυσή θέληση να κάνει το καλύτερο, όπως και αυτός με τον κινηματογράφο.

Που να φανταστεί τότε, ότι η πρώτη του ταινία όχι μόνο θα απογείωνε την καριέρα του, αλλά θα έσπαγε τα ταμία, θα σάρωνε στα όσκαρ, θα ήταν σταθμός για τον αμερικανικό κινηματογράφο και το σενάριο θα διδάσκεται σαν παράδειγμα σε πολλές σχολές κινηματογράφου μέχρι και σήμερα.

7)Indiana Jones (1981-2008)

Δράση, αγωνία, τρόμος και διασκέδαση μαζί! Τι άλλο να ζητήσει κανείς σε αυτή τη καραντίνα;! Η ιστορία ξεκινά κι αφορά την προσπάθεια των Ναζί να βρουν την Κιβωτό της Διαθήκης για να κάνουν το στρατό τους πανίσχυρο και τον Dr. Henry Walton Jones, γνωστό απλά ως "Indy" να προσπαθεί να τους σταματήσει.

O Harrison Ford είναι ο Indiana Jones, (αφού ο Jeff Bridges απέρριψε τον ρόλο) ένας καθηγητής αρχαιολόγος που την ημέρα διδάσκει φορώντας μάλλινο πουλοβεράκι, αλλά στον ελεύθερο χρόνο του είναι ένας κυνηγός θησαυρών και έργων τέχνης. 

Ο Indy θέλει τα ίδια πράγματα που θέλουν και οι κακοί της υπόθεσης. Μόνο που τα κίνητρα τους είναι διαφορετικά. Κυνηγητά, σπηλιές, παγίδες και λάκκοι με θανατηφόρες κόμπρες προσφέρουν μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, περιμένοντας απλά να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τα καταφέρει. 

Ένας παραπάνω λόγος να δούμε ή να ξαναδούμε αυτή τη σειρά ταινιών, είναι για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας ώστε να υποδεχτούμε το 2022 το Indiana Jones 5!!! Ναι ναι κι όμως...

8)The pirates of the Caribbean (2003-2017)

Μαραθώνιος χωρίς Τζακ Σπάροου γίνεται; Δε γίνεται!!! Ο Τζόνι Ντεπ, έχοντας κάνει τον συγκεκριμένο ρόλο δικό του, αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους ανά τον κόσμο. Οι 5 ταινίες των Πειρατών εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος περιπέτειας, τα τελευταία 14 χρόνια έχουν αποφέρει κέρδη τουλάχιστον 4,5 δισ. δολαρίων, κάτι που τις καθιστά το 12ο ισχυρότερο franchise στην ιστορία του κινηματογράφου. Το δυνατό καστ ηθοποιών, οι εντυπωσιακές σκηνές μάχης, τα καλοδουλεμένα κοστούμια, καθώς και το εκρηκτικό sountrack φαντάζουν αρκετά ώστε να σε κάνουν να πατήσεις το play γι'ακόμη μια φορά... και για πολλές φορές μη σου πω!

9) Die hard (1988-2013)

Η σειρά ταινιών <<Πιο σκληρός για να πεθάνεις>> έκανε "επανάσταση" για την εποχή της στο χώρο της δράσης. Ο ήρωας Τζον ΜακΛέιν μπορεί να έχει τη φήμη του σκληρού, αλλά ταυτόχρονα είναι κι ένας άνθρωπος με χιούμορ, αγωνία και πολλά ακόμη συναισθήματα. Αυτή η "συνταγή" του γαμάτου υπερανθρώπου μας κάνει να πορωνόμαστε ακόμα πιο πολύ και να θέλουμε να βλέπουμε τη μία ταινία μετά την άλλη. Είναι ταινίες που τα έχουν όλα,σε σημείο να μη λείπει ΟΥΤΕ το γιορτινό κλίμα απ' αυτές. Ο σκηνοθέτης Τζον ΜακΤίρναν με πρωταγωνιστές τους Μπρους Γουίλις και Αλαν Ρίκμαν έχει εξασφαλίσει μέσα στα χρόνια ένα cult status, με φανατικούς θαυμαστές που την έχουν αναδείξει ως τη νούμερο ένα εναλλακτική χριστουγεννιάτικη ταινία.

Τι περιμένετε λοιπόν;;; Christmas is coming!

10)Fast & furious (2001-2019)

 Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα! Αναφέρομαι σε μια σειρά ταινιών που ανέβασε την αυτοκινητιστική δράση σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια. Πλάι στον Βιν Ντίζελ και τον αδικοχαμένο Πολ Γουόκερ (στις πρώτες επτά ταινίες), αλλά και μια σειρά άλλων πρωτοκλασσάτων χολιγουντιανών ηθοποιών, πρωταγωνίστησαν και μια σειρά από «εξωπραγματικά» αυτοκίνητα, που έκαναν όλους εμάς να παρακολουθούμε με το στόμα ανοιχτό…

Αντι για το γκάζι, εμείς θα πατήσουμε το play και θα την (ξανά)απολαύσουμε παρέα με την αγαπημένη μας homemade pizza!

11) Before TrilogyBefore Sunrise(1995),Before Sunset(2004),Before Midnight(2013)

Μετά από τόσα ξόρκια, μάχες, πειρατές, μαφιόζους κι όλα τα συναφή, ήρθε ώρα να σας πάω κάπου πιο ρομαντικά... Σε μία από τις πιο αγαπημένες μου τριλογίες.

Η ρομαντική ιστορία του Αμερικανού συγγραφέα Jesse (Ethan Hawke) και της Γαλλίδας Celine (Julie Delpy) που γνωρίστηκαν στα 20 και κάτι τους χρόνια στη Βιέννη μας ταξίδεψε για σχεδόν 20 χρόνια. Ένα ζευγάρι με χημεία από το πρώτο λεπτό μεγάλωσε, ωρίμασε και δοκιμάστηκε, όσο μεγαλώναμε και ωριμάζαμε και εμείς στο διάστημα των εννέα χρόνων που έκανε να κυκλοφορήσει η κάθε ταινία. Υπέροχες σκηνές, βόλτες σε πόλεις της Ευρώπης συνοδευόμενες από εξαίρετη φωτογραφία, καθώς και διάλογοι με ατάκες που ήταν πραγματικά όλες μία προς μία.

Η τριλογία ολοκληρώνεται με άρωμα Ελλάδας. Οι δυο τους ταξίδεψαν ως τη Μεσσηνία και δημιούργησαν το «Before Midnight». Όπως είναι λογικό, το φυσικό τοπίο αναδεικνύεται εξαιρετικά μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.