ΑρχικήΈνθεταΣινεμάΓωγώ Μπόβαλη: Behind the movies: Εσύ το γνώριζες;

ΘΗΒΑ

#TAGS: Γωγώ Μπόβαλη 

Γωγώ Μπόβαλη: Behind the movies: Εσύ το γνώριζες;

Γωγώ Μπόβαλη: Behind the movies: Εσύ το γνώριζες;

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

Γωγώ Μπόβαλη

Πίσω από αριστουργηματικές ταινίες και αγαπημένα φιλμ που βλέπουμε ξανά και ξανά, κρύβονται μικρές ιστορίες και πολλά ευτράπελα που δε φανταζόμαστε! Μιλάμε για γεγονότα που μαθαίνοντάς τα, εξάπτουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του θεατή και κάθε σινεφίλ που θέλει να ξέρει το κάτι παραπάνω.

Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε μαζί μια "βουτιά" στο κόσμο των γυρισμάτων!

Έχουμε ν' ανακαλύψουμε πολλούς θησαυρούς...

Gone with the wind / Όσα παίρνει ο άνεμος (1940)

- “ Θα έπρεπε να σε φιλάνε και μάλιστα συχνά. Και κάποιος που ξέρει πώς”. Ωραία τα λόγια του Ρετ, αλλά στην πραγματικότητα μαρτυρίες από τα γυρίσματα θέλουν τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας << Όσα παίρνει ο άνεμος >> , Κλαρκ Γκέιμπλ και Βίβιαν Λι, να μισιούνται τόσο, ώστε εκείνος να κάνει το θρυλικό αυτό φιλί ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ, έχοντας φάει λίγο πριν... αμέτρητες σκελίδες από σκόρδο!

- Η ιστορική ατάκα του Ρετ προς την Σκάρλετ "Ειλικρινά, αγαπητή μου, δε δίνω δεκάρα" (Frankly, my dear, I don’t give a damn), ψηφίστηκε από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως η σπουδαιότερη ατάκα σε ταινία όλων των εποχών. Η λέξη "damn" που στα Ελληνικά μεταφράζεται και ως ‘’ανάθεμα’’, δέχτηκε επίκριση επειδή θεωρήθηκε βρισιά και υπήρχε η σκέψη να αντικατασταθεί από άλλες φράσεις, όπως <<μου είναι παγερά αδιάφορο>>, <<η αδιαφορία μου είναι απεριόριστη>>, <<έχω φτάσει στο τέλος>>. Μετά από αρκετές συζητήσεις, πρόστιμα και διάφορες άλλες φράσεις, έμεινε στην ταινία όπως τη γνωρίζουμε.

The shining / Η λάμψη (1980)

- Η Λάμψη ήταν από τις πρώτες ταινίες που χρησιμοποιήθηκε η Steadicam (ειδικό εξάρτημα κάμερας, το οποίο επιτρέπει τη κινηματογράφηση χωρίς "κουνήματα" ) , ειδικά στις σκηνές που ο μικρός Ντάνι κάνει ποδήλατο στους διαδρόμους του ξενοδοχείου και η κάμερα τον ακολουθεί σε όλη τη διαδρομή.

- Το σενάριο άλλαζε τόσο συχνά που οι ηθοποιοί εκνευρίζονταν και ο Νίκολσον πέταγε κάθε νέο χαρτί με αλλαγές που του έφερναν, φτάνοντας στο σημείο να μαθαίνει τα λόγια του λίγο πριν αρχίσει το γύρισμα. Η Ντουβάλ πιέστηκε τόσο πολύ από τις παρατηρήσεις του Κιούμπρικ που αρρώστησε και παρέμεινε άρρωστη για μήνες, ενώ από το έντονο στρες άρχισαν να πέφτουν τα μαλλιά της.

- Η φράση << Heeeere's Johnny! >> ήταν αυτοσχεδιασμός του ηθοποιού, δανεισμένη από την εισαγωγή που έκανε ο Ed McMahon στο The Tonight Show Starring Johnny Carson.

Home alone / Μόνος στο σπίτι (1990)

- Εκτός από τα εξωτερικά γυρίσματα που έγιναν στο Σικάγο, όλη η υπόλοιπη ταινία γυρίστηκε μέσα σ' ένα σχολικό γήπεδο, καθώς επίσης, το σχολείο έγινε ένα ολόκληρο πλατό.

- Οι δημιουργοί της ταινίας ήθελαν όλες οι επικίνδυνες σκηνές να φαίνονται αληθοφανείς, παρόλο που γνώριζαν ότι τότε δεν υπήρχαν εφέ και ειδικές κατασκευές. Έτσι, αποφάσισαν να προσλάβουν κασκαντέρ για τους ρόλους των "κακών", οι οποίοι θα γύριζαν μία και μόνο φορά τη κάθε σκηνή.

- Η ταινία << Angels with filthy souls >> που έβλεπε ο Kevin δεν είναι πραγματική ταινία. Γυρίστηκε για τις ανάγκες του

<< Home Alone >>.

- Το << Μόνος στο σπίτι >> γυρίστηκε σε 3 μήνες και ήταν nο1 για 14 εβδομάδες.

Cast away / ο Ναυαγός (2000)

- Η ταινία δεν γυρίστηκε διαδοχικά. Ο Χανκς πήρε 22 κιλά πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, για να δείχνει ως ένας κοντόχοντρος, μεσήλικας άντρας. Όταν το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε, η παραγωγή σταμάτησε τα γυρίσματα για

1 χρόνο ώστε να μπορέσει να χάσει βάρος (25 κιλά) και να μακρύνει τα μαλλιά και τα γένια του, ώστε να δείχνει σαν να ζούσε στο νησί για χρόνια.

- Ο σεναριογράφος της ταινίας, απομονώθηκε για αρκετές ημέρες μόνος του στην Θάλασσα του Κορτέζ στο Μεξικό για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα. Έμαθε να χρησιμοποιεί καλάμι, πως να ανοίγει καρύδες, προσπάθησε να ανάψει φωτιά και γνώρισε μια μπάλα - τύπου Wilson. «Τότε κατάλαβα ότι δεν ήταν μια σωματική πρόκληση, αλλά μια συναισθηματική και πνευματική πρόκληση», είπε αργότερα σε συνέντευξή του.

Raging Bull / Οργισμένο είδωλο (1980)

- Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μάρτιν Σκορτσέζε, γυρίζοντας δοκιμαστικά ορισμένες σκηνές και πλάνα , παρατήρησε ότι η απόδοση του αίματος στην έγχρωμη μορφή δεν ήταν πειστική. Αντίθετα, ήταν υπερβολική. Τα υπόλοιπα χρώματα έδειχναν ξεθωριασμένα, ενώ το μόνο που ξεχώριζε ήταν το πολύ και κατακόκκινο αίμα. Τότε, αποφάσισε να τη γυρίσει ασπρόμαυρη. Λέγεται ωστόσο, ότι ο πραγματικός λόγος που προέβη σε αυτή την απόφαση, ήταν για να διαφοροποιηθεί από τις ταινίες << Ρόκι >>, << Τα Χρυσά Γάντια >> , οι οποίες κυριαρχούσαν εκείνη την περίοδο στο box office.

- Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, πρωταγωνιστής της ταινίας,πήρε 27 κιλά για να παρουσιαστεί παχύσαρκος... στα τελευταία 10 λεπτά της ταινίας!!! Λέγεται ότι αρνήθηκε να του τοποθετήσουν μαξιλάρια για να φαίνεται παχύς. Επέλεξε να αυξήσει το βάρος του, για να δείχνει φυσικό το αποτέλεσμα.

Έτσι, μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα των σκηνών που το βάρος του είναι κανονικό, ο Σκορτσέζε του έδωσε μια τετράμηνη άδεια, ώστε να επέστρεψει "άλλος" άνθρωπος και μέσα στις ανάγκες του ρόλου.

The Passion of the Christ / Τα πάθη του Χριστού (2004)

- Ο ρόλος του Ιησού αρχικά είχε δοθεί στον Μακόλεϊ Κάλκιν. Τελικά επιλέχτηκε ο ηθοποιός Τζιμ Καβίζελ, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία και πιο ώριμος.

- Ο Καβίζελ έπαθε υποθερμία, χτυπήθηκε από κεραυνό και μαστιγώθηκε 2 φορές κατά λάθος, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα στην πλάτη του ουλές πολλών εκατοστών. Λέγεται, ότι λίγους μήνες αργότερα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Ο Γκίμπσον φέρεται να κάλυψε όλα τα έξοδα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις δυσκολίες στις οποίες τον υπέβαλε. Ο βοηθός σκηνοθέτη χτυπήθηκε εξίσου 2 φορές από κεραυνό, ενώ αρκετοί καμεραμάν και φροντιστές έσπασαν χέρια, πόδια και πλευρά.

- Η ταινία χαρακτηρίστηκε η δεύτερη βιαιότερη και πιο βάναυση όλων των εποχών, μετά το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ.

The silence of the lamps / Η σιωπή των αμνών (1991)

- Ο Αντονι Χόπκινς, φανέρωσε σε συνέντευξη που έδωσε στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, ότι τον τρόπο που έπαιζε, δεν τον εμπνεύστηκε από τους ανθρώπους αλλά από τις...γάτες!

Τον << Χάνιμπαλ >> τον εμπνεύστηκε από τις γάτες που κοιτάνε, ανοίγουν τα μάτια και ορμάνε χωρίς να το καταλάβεις. Έτσι, για να μπει στο πετσί του ρόλου, καθόταν και παρατηρούσε με τις ώρες τη γάτα που έχει ως κατακοικίδιο στο σπίτι του.

- Η πρωταγωνίστρια Τζόντι Φόρστερ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, δε μίλησε ποτέ στον Αντονι Χόπκινς. << Ποτέ δε του μίλησα. Ήταν τρομακτικός! Φτάσαμε στο τέλος των γυρισμάτων και δεν είχαμε μιλήσει ούτε μία φορά, τον απέφευγα στ' αλήθεια. Αλλά τη τελευταία μέρα, με πλησίασε και με δάκρυα στα μάτια του είπα ότι τον φοβόμουν πολύ. Κι εγώ φοβόμουν εσένα μου είπε>>

Dirty dancing (1987)

- Ο τίτλος της ταινίας βγήκε χωρίς να υπάρχει... σενάριο.

- H ταινία γυρίστηκε το φθινόπωρο, οπότε τα πράσινα φύλλα που υπάρχουν είναι... βαμμένα!

- Η σκηνή όπου ο Johnny σηκώνει τη Baby μέσα από το νερό, γυρίστηκε στη λίμνη της Βιρτζίνιας με θερμοκρασία 4 βαθμούς Κελσίου. Τα πλάνα ήταν μακρινά για να μη φαίνονται τα χείλη των ηθοποιών, που είχαν γίνει μπλε (!) από το κρύο.

- Η Jennifer Grey φοβόταν να εκτελέσει την τελευταία φιγούρα, οπότε η πρώτη της απόπειρα έγινε on camera.

- O Patrick Swayze έκανε τα πάντα για να κόψει από το σενάριο την χαρακτηριστικότερη ατάκα της ταινίας "Nobody puts baby in a corner"!

"Μισούσα εκείνη την ατάκα", είχε δηλώσει. Και τελικά, αυτή ήταν η ατάκα που χρησιμοποιούσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Όπως έλεγαν οι φίλοι του, ο Swayze δεν έχανε το χιούμορ του όταν πάλευε με τον καρκίνο και συνήθιζε να λέει: << Nobody puts Patrick's pancreas in a corner >>.

Joker (2019)

- Οι αυτοσχεδιασμοί του Χοακίν Φίνιξ στα γυρίσματα, άφησαν άφωνους όλους τους συντελεστές της ταινίας. Μία από τις σκηνές που έκανε αναπάντεχα ο Φίνιξ είναι η περίφημη σκηνή στο ψυγείο, κατά την οποία βγάζει όλα τα ράφια του, μπαίνει μέσα και κάθεται.

Προϊόν αυτοσχεδιασμού είναι και η σκηνή που ο Joker σκοτώνει στο σπίτι του τον πρώην συνάδελφο που του έδωσε το μαχαίρι. Ο κινηματογραφιστής της ταινίας αποκαλύπτει ότι αυτό δεν βρισκόταν στο σενάριο (ούτε αυτό!) και όλοι παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι τον Φίνιξ να δημιουργεί μπροστά τους τη σκηνή λεπτό προς λεπτό.

- Ο Φίνιξ για να γίνει Joker έχασε 23 κιλά. Ο ηθοποιός αποκάλυψε ότι η προσπάθεια να χάσει κιλά του άσκησε πίεση και στην κοινωνική του ζωή, καθώς έπρεπε να μην βγαίνει για να μην παρασύρεται και τρώει. << Ηταν δύσκολο, ούτε τηλεόραση δεν μπορούσα να δω καθώς όταν έβλεπα διαφημίσεις τροφίμων τρελαινόμουν. Στριφογύριζε στο κεφάλι μου με διάφορους τρόπους, στα όνειρά μου, ήταν ό,τι χειρότερο! >>

- Ο σκηνοθέτης Todd Phillips αποκάλυψε ότι η συμπεριφορά του Φίνιξ πολύ συχνά προβλημάτιζε και ανησυχούσε τους συναδέλφους του. << Στη μέση μιας σκηνής, σηκωνόταν και έφευγε στα ξαφνικά. Οι καημένοι, οι άλλοι ηθοποιοί νόμιζαν ότι έφταιγαν εκείνοι, αλλά δεν ήταν αυτό – εκείνος έφταιγε. Δεν ένιωθε τη σκηνή >>.

Τόσο ζεστά είχε πάρει τον ρόλο του!

A Clockwork Orange / Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (1971)

- Ο γιατρός που επιτηρούσε τη διαδικασία και έβαζε στον Αλεξ κολλύριο ήταν ένας πραγματικός επιστήμονας από το οφθαλμολογικό νοσοκομείο Moorfields του Λονδίνου. Αν και το αρχικό σχέδιο ήταν να μείνει εκτός πλάνου, τελικά ο Κιούμπρικ τον συμπεριέλαβε στη σκηνή επειδή θα ήταν αδύνατο ο πρωταγωνιστής να κρατά τα μάτια του ανοιχτά χωρίς τις σταγόνες.

- Παρόλο που στην περίφημη σκηνή του βασανιστηρίου, είχαν βάλει αναισθητικό στα μάτια του Mάλκολμ ΜακΝτάουελ , ο ηθοποιός αναγκάστηκε να υπομείνει φρικτούς πόνους. Τα ειδικά εργαλεία που κρατούσαν τα μάτια του ανοιχτά, έχουν σχεδιαστεί να χρησιμοποιούνται για ασθενείς που βρίσκονται ξαπλωμένοι, όμως ο Κιούμπρικ επέμεινε ότι ο Αλεξ θα πρέπει να βρίσκεται καθιστός ενώ παρακολουθεί το υλικό για την αναμόρφωσή του. Ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού του ηθοποιού τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αναγκάζοντας τον Κιούμπρικ, να κόψει πρόωρα τη σκηνή. Ο ηθοποιός έχασε, επίσης, προσωρινά την όρασή του, λόγω του μεγάλου διαστήματος που κρατούσε τα μάτια του ανοιχτά.

Se7en (1995)

- Το χειρόγραφο ημερολόγιο που ο δολοφόνος (Κέβιν Σπέισι) καταγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις δολοφονίες ήταν αληθινό. Χρειάστηκε δύο μήνες για να σχεδιαστεί και κόστισε 15.000 δολάρια.

-Ο πρώτος φόνος βασίστηκε στην αμαρτία της «λαιμαργίας» και ο ηθοποιός που έπαιξε το πτώμα έμεινε πολλές ώρες μέσα στο πιάτο με το φαγητό.

- Το δεμένο χέρι του Μπραντ Πιτ σε κάποιες σκηνές ήταν από πραγματική πτώση του ηθοποιού και αναγκάστηκαν να το ενσωματώσουν στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο Πιτ γλίστρησε και χτύπησε το χέρι του στη σκηνή που ο Μιλς κυνηγάει μέσα στη βροχή τον Ντο.

- Το πολυσυζητημένο τέλος της ταινίας είχε προβληματίσει πολύ τους συντελεστές και ήθελαν να το αλλάξουν γιατί το θεωρούσαν μακάβριο. Αλλά ο Φρίμαν και ο Πιτ απείλησαν ότι θα παραιτούνταν εάν άλλαζε κάτι στο σενάριο και τελικά παρέμεινε ως είχε.

Schindler's list / Η λίστα του Σίντλερ (1993)

- Μιας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά λόγω του θέματος, ο σκηνοθέτης της ταινίας Στίβεν Σπίλμπεργκ, ζήτησε από τον φίλο του Ρόμπιν Γουίλιαμς να του λέει αστεία και να του κάνει μερικά κωμικά σκετσάκια, τα οποία μάλιστα τα έπαιζε από τα μεγάφωνα για να τα ακούν και οι υπόλοιποι του συνεργείου. Πολλά από αυτά αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για το Τζίνι στην ταινία «Αλαντίν».

- Ο Σπίλμπεργκ δεν πήρε ποτέ ούτε ένα δολάριο ως αμοιβή, γιατί τα θεωρούσε << ματωμένα χρήματα >>. Προτίμησε να παραχωρήσει την αμοιβή του στο ίδρυμα << Shoah >> για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

- Το φιλμ είναι ασπρόμαυρο και το κόκκινο παλτό ήταν το μοναδικό χρώμα που φαινόταν στη ταινία. Σύμφωνα με τον Σπίλμπεργκ, η επιλογή του δεν ήταν καθόλου τυχαία. Το κοριτσάκι συμβόλιζε την γενοκτονία των Εβραίων, την οποία αγνοούσαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις, αν και γνώριζαν πολύ καλά τι γινόταν: << Ήταν τόσο εμφανής όσο ένα κοριτσάκι με κόκκινο παλτό, που περπατά στο δρόμο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έγινε τίποτα για να καταστραφούν τα τρένα των Γερμανών. Δεν έγινε τίποτα για να διακοπεί η διαδικασία, η εξάλειψη των Εβραίων της Ευρώπης. Αυτό ήταν το μήνυμά που ήθελα να περάσω >>.