ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΘέμης Χειμάρας: «Αμεση ανταπόκριση από το ΥπΑΑΤ στο αίτημα των αγροτών για παράταση στον εφοδιασμό των παλαιών τρακτέρ»

Θέμης Χειμάρας: «Αμεση ανταπόκριση από το ΥπΑΑΤ στο αίτημα των αγροτών για παράταση στον εφοδιασμό των παλαιών τρακτέρ»

Θέμης Χειμάρας: «Αμεση ανταπόκριση από το ΥπΑΑΤ στο αίτημα των αγροτών για παράταση στον εφοδιασμό των παλαιών τρακτέρ»

Αναλυτικά η ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Χειμάρας στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θέμης Χειμάρας, σχολίασε την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την παράταση που δόθηκε για την τοποθέτηση διατάξεων προστασίας στα τρακτέρ (ταξινομημένων πριν τις 21.5.1998), την οποία είχε ζητήσει και σε ερώτησή του ο κ. Χειμάρας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Χειμάρας ανέφερε: «Αμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο δίκαιο αίτημα των αγροτών για παράταση στον εφοδιασμό των παλαιών τρακτέρ με διατάξεις προστασίας.

Όπως είχα ζητήσει και σε ερώτηση που κατέθεσα προ ημερών, δόθηκε σήμερα παράταση έως τις 31/12/2021.

Επόμενο βήμα που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους αγρότες μας, είναι η προκήρυξη ειδικού προγράμματος για απόσυρση και αντικατάσταση των παλιών τρακτέρ.»

Η ερώτηση του κ. Χειμάρα

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό

Θέμα: «Μεταβίβαση αγροτικών ελκυστήρων χωρίς διατάξεις προστασίας εγκεκριμένου τύπου.»

Σε όλη την ελληνική επικράτεια, μεγάλος αριθμός αγροτών που έχουν στην κατοχή τους γεωργικούς ελκυστήρες ταξινομημένους ή απογεγραμμένους πριν τις 21.5.1998, αδυνατεί να προχωρήσει στη μεταβίβαση τους, καθώς αυτοί δε φέρουν διάταξη προστασίας εγκεκριμένου τύπου.

Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με την αριθμ. 11337/Γ3Β/2365/ 27.5.2009 Υπουργική Απόφαση και μετά την τροποποίησή της με την αριθμ. Γ3Β 695/18368/12-2-2016 αναφέρει πως «οι γεωργικοί ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21-5- 1998 και δε φέρουν διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής εγκεκριμένου τύπου υποχρεούνται όπως εφοδιαστούν με αυτή μέχρι τέλους του 2020» (άρθρο 1, παρ. 2).

Όπως διαφαίνεται, μέχρι πρότινος η λύση στο χρονίζον αυτό πρόβλημα δινόταν με επαναλαμβανόμενη προσωρινή αναστολή ισχύος της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Με την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας της 31.12.2020, αγρότες – κάτοχοι γεωργικών ελκυστήρων παλαιού τύπου και χωρίς κλειστή καμπίνα στην πλειοψηφία τους, αδυνατούν να προχωρήσουν στη μεταβίβασή τους.

Έτσι και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, όπου και ο αγροτικός κόσμος πλήττεται σφοδρά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ένα ακόμα πρόβλημα προστίθεται στους Έλληνες παραγωγούς.

Μία επιπλέον ολιγόμηνη παράταση της σχετικής διάταξης για υποχρεωτικό εφοδιασμό διάταξης προστασίας εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, προκρίνεται ως απαραίτητη δεδομένης της χρονικής στιγμής, όμως δε δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών πόρων και η προκήρυξη δράσης για απόσυρση και αντικατάσταση των παλαιών ελκυστήρων με νέα, σύγχρονα μηχανήματα θα  έδινε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες μετατίθεται χρονικά χωρίς να θεραπεύεται.

Συνδυαστικά με τη θεσμοθέτηση ισχυρών κινήτρων για απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών ελκυστήρων με νέους ελκυστήρες, ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών για ζητήματα σύγχρονης γεωργίας, η λύση αυτή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να δοθεί επιπρόσθετη ολιγόμηνη παράταση για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των γεωργικών ελκυστήρων με διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής, μιας και που η προηγούμενη εξέπνευσε στις 31.12.2020, καθώς και να  διευκρινιστούν οι απαραίτητες προδιαγραφές για την τοποθέτηση της διάταξης προστασίας σε παλαιό ελκυστήρα;

2. Εντάσσεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η θεσμοθέτηση ειδικού προγράμματος απόσυρσης των γεωργικών ελκυστήρων παλαιού τύπου με ταυτόχρονη παροχή ισχυρών κινήτρων στους αγρότες (φορολογικά κίνητρα, ενημέρωση για τα οφέλη κ.α.) για αγορά σύγχρονων γεωργικών ελκυστήρων, οι οποίοι θα πληρούν τους προβλεπόμενους κανονισμούς ασφαλείας;